Átszervezett Turizmusirányítás - Váltóláz - TP 2016. május

Forrás: turizmus.com

 2016. május 15. 13:04

Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója május 2-án kezdte meg tárgyalásait az NGM volt Turisztikai Helyettes Államtitkársága, valamint a volt Magyar Turizmus Zrt. munkatársaival.

Ezzel a gyakorlatban is elkezdődött a turizmus állami irányításának új, eddig soha nem próbált formába való átalakítása.

Lapunk nyomdába adásakor, május legelején többet még nem tudhatunk, mint ami elhangzott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalakulásáról április 25-én, az Opera Caféban tartott sajtóbeszélgetésen. Aznap a Turizmus Panoráma Bulletinben arról tudósítottunk, hogy az MT Zrt. átalakulásával létrejött az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség). Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az eseményen bemutatta a szervezet új vezetőjét, Guller Zoltánt és a területért felelős kormánybiztost, Bienerth Gusztávot is.

Ki miért felel?

A miniszter kifejtette: a turizmussal kapcsolatos szakmai felügyelet és felelősség az övé, azonban az ágazat piaci igények szerinti újraszervezését, a jogalkotói munka szakmai előkészítését, valamint a nemzeti marketingfeladatokat – beleértve a rendezvények koordinációját, a termékfejlesztést, vagy a külképviseletek irányítását – az ügynökség végzi majd.

A szervezet vezetője, Guller Zoltán (korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Erzsébet-program miniszteri biztosa) kérdésünkre elmondta, hogy az MTÜ cégjogilag egy zártkörű részvénytársaság lesz, amely viszi tovább a Magyar Turizmus Zrt. feladatait, csak kibővülő hatáskörrel és lehetőségekkel.

Az MTÜ felügyeletét Bienerth Gusztáv (korábban a Pricewaterhouse Coopers igazgatója, folytatólag az Olimpiai Védnökök Testületének tagja, a Budapest Barátai Együttműködés alapítója) látja el, kormánybiztosként.

Seszták Miklós a sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy a kormánybiztosi intézmény a minisztériumok felett, de a miniszterelnökség alatt helyezkedik el. Maga a kormánybiztos a miniszterelnököt képviseli, s felelőssége és lehetősége, hogy akár az összes többi tárcával szemben, de inkább azokkal egyeztetve eljárjon a turizmus ágazat érdekében.

Bienerth Gusztávot a közelmúltban rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder János köztársasági elnök. Kérdésünkre a kormánybiztos elmondta, hogy ezzel a diplomáciai ranggal még hangsúlyosabban tudja majd képviselni a magyar turizmus ügyét.

Az MTÜ a Magyar Turizmus Zrt. jelenlegi székhelyén, tehát a II. kerületi Kacsa utcában működik majd. A folytonosságot jelzi az is, hogy a nemzeti marketingszervezetnél dolgozó valamennyi szakembernek felajánlják a munka folytatását.

A klasszikus állami irányításban dolgozókra, tehát az eddigi NGM Turisztikai Helyettes Államtitkárság, illetve a Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály munkatársaira is számítanak, csak megváltozott struktúrában. Némelyikük az MTÜ kötelékében folytathatja majd, a szabályozási munka szakmai előkészítésében, a többiek viszont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyéb, már meglévő szervezeti egységeiben kapnak majd helyet.

A kormánybiztos újságírói kérdésre kifejtette, a most felálló új struktúra képes lehet biztosítani az eddig is jól teljesítő, de sokkal többre hivatott turisztikai ágazat nemzetközi versenyképességét. Bienerth Gusztáv elmondta azt is, hogy a szakmai szervezeteket természetes szövetségesnek tekinti, hiszen közösek az érdekeik.

Guller Zoltán szerkesztőségünk kérdésére kifejtette, hogy az ügynökség leginkább koordináló szerepet tölt majd be, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy egy világosan megfogalmazott stratégia mentén segítse a vállalkozásokat.

Szakmai adok-kapok

A turisztikai szakma szereplői az állam támogatásának forintban mérhető erősödésére számítanak, pedig, egyelőre nem feltétlenül lesz erről szó. Idén semmiképpen sem, hiszen a költségvetési mozgástér adott. Jövőre sem látható nagyságrendi növekedés állami forrásból, hiszen a 2017. évi költségvetés tervezetében 5,861 milliárd forint szerepel a Turisztikai Célelőirányzatra, s ez csak 483 millió forinttal magasabb az ideinél.

Ugyanakkor a szakma szereplői bizakodnak abban, hogy legkésőbb 2018-ra megvalósulhat a vendéglátás már beharangozott, illetve, reményeik szerint, a szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése is 5 százalékra, s ebben az esetben a vállalkozások tartanák ígéretüket, hogy bevételeik után további 4, illetve 6 százalékot befizetnének egy nemzeti marketingalapba, ami jóval 10 milliárdot meghaladó forintösszeggel emelné az MTÜ forrásait.

Távozók

A Magyar Turizmus Zrt. közleményben tájékoztatta a szakmát, hogy Faragó Péter vezérigazgató és Langer Katalin nemzetközi és kongresszusi igazgató április 30-al távozik a társaságtól.

A 2014 augusztusában kinevezett Faragó Péter „vezetői munkájával meghatározóan hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Turizmus Zrt. megújult struktúrával és marketing-eszközrendszerrel tudjon megfelelni a kor kihívásainak” – írták a közleményben.

Langer Katalin tavaly áprilistól töltötte be a nemzetközi és kongresszusi igazgatói posztot.