Ezt írtuk - TP 2016. május

Forrás: turizmus.com

2016.05.15.

20 éve: „Azok a szakmabeliek, akik részesei lehettek május 10-én a turizmusról rendezett Miniszterelnöki Konferenciának, megelégedéssel nyugtázhatták, hogy a kormány komolyan vette a témát, a miniszterek többsége nemcsak megjelent, hanem felkészülten válaszolt a hozzájuk előzetesen eljuttatott kérdésekre. … Horn Gyula miniszterelnök többek közt biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány támogatni fogja egy turizmustörvény megalkotását. A kormányfő kiemelt szerepet szán a turizmusnak abban a most készülő modernizációs programban, amely elengedhetetlen az Európai Unióhoz való csatlakozásunkhoz.” (Turizmus, 1996/10.)

15 éve

„Noha a társadalombiztosítás egyre inkább kivonul a gyógyfürdőkből, a látogatottságuk folyamatosan nő. Ma már marketingakciók, oktatási programok készülnek annak érdekében, hogy egy-egy fürdőhely jó üzleti vállalkozás is legyen – többek között erről is szó volt az Európai Gyógyfürdők Szövetsége 6. tudományos kongresszusán, amelynek május 9. és 13. között Budapest adott otthont. A Parlamentben tartott plenáris ülésen mintegy háromszázan vettek részt.” (Turizmus Panoráma, 2001/10.)

10 éve

„A GKI Gazdaságkutató Rt. a T-Mobile Távközlési Rt.-vel és a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve 2004-ben 200 utazásszervezőnél vizsgálta, mennyire használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket. Akkor az utazásszervezők 96 százaléka rendelkezett internetkapcsolattal, saját honlapot az irodák 67 százaléka épített ki, a kiutaztatók 80, a beutaztatók 67, a belföldi turizmussal foglalkozók 56 százaléka. Az irodák 20 százaléka értékesített valamilyen szolgáltatást a világháló segítségével.” (Turizmus Panoráma, 2006. május)

5 éve

„A Magyar Vendéglátók Ipartestülete még kb. 5-6 ezer vendéglátós távozásával számol a német és osztrák munkaerőpiac megnyitása után. Háber Tamás, a szövetség tiszteletbeli elnöke úgy véli, az elvándorlás oka döntően az egyre nagyobb létbizonytalanság. A kinti bérek még mindig az itthoniak kb. kétszeresét teszik ki, ami a lakásfenntartási és utazási költségeket levonva is kedvezőbb lehet. Leginkább olyan családok esetében lehet tartani attól, hogy vissza se jönnek, ha stabilan be tudtak külföldön rendezkedni, amelyeknek több tagja is vendéglátós.” (Turizmus Panoráma, 2011. május)