Új forgalmi rend a budai Várban - TP 2016. június

Forrás: turizmus.com

2016.06.15.

Június 1-jén életbe lépett a budai Vár turistabusz-közlekedésének új forgalmi rendje. (Ez minden olyan járműre vonatkozik, amelyik 9 személyesnél nagyobb, tehát a kisbuszokat is érinti.)

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint június 1-jétől október 31-ig reggel 7 és 19 óra között egyidejűleg összesen nyolc jármű tartózkodhat a Várban, szigorúan a fel- és leszállás idejére. A buszok az előzetes regisztráció után, egyedi jelöléssel hajthatnak fel. A regisztráció a Várkert Bazár előtti területen, a Lánchíd utcában  történik (térképen: M0 pont), itt egyidejűleg 19 járművet képesek fogadni. Innen indulva kizárólag a Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Hunyadi János út útvonalon hajthatnak fel a Várba.

A Hunyadi János út – Dísz tér csatlakozásánál (térképen: M1, M2), valamint a Dísz tér és a Palota út (térképen: M3, M4) találkozásánál két-két megállóhely szolgál a leszállásra. A járművek csak az utasok leszállásának idejére állhatnak meg, ezután a Vár területét el kell hagyniuk.

A buszok kizárólag a Dózsa György téren kialakított (térképen: P1, P2, P3) parkolókban parkolhatnak, és a helyszínen segítő közlekedésirányító szakemberek jelzését követően indulhatnak a Vár területére az utasokért.

Az MTÜ felhívja a figyelmet arra, hogy a regisztráció során kapott egyedi jelölésnek jól látható helyen kell szerepelnie. Fontos, hogy a városnézést követően az utasok együttesen, idegenvezetőjük koordinálásával jelentkezzenek a Palota úton a felszállásra kijelölt (térképen: M5, M6, M7 és M8) pontokon. Ezután a buszoknak a Palota úton lehajtva el kell hagyniuk a Várat.

Az autóbuszok 19 és reggel 7 óra között korlátozás nélkül hajthatnak fel a Várba.

Az új behajtási rendet szemléltető térkép és szöveges magyarázat angol és magyar nyelven is letölthető a http://szakmai.itthon.hu/hirek weboldalról.

Az ideiglenes forgalmi rend kialakítását hosszas egyeztetés előzte meg a Miniszterelnökség, a beutaztató irodákat képviselő MUISZ és MABEUSZ, a kerületi önkormányzat és a BKK között, a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával. A turistabuszok közlekedésének korlátozása az új funkciókat kapó Várnegyedben zajló nagyberuházás miatt vált szükségessé, ami élénk tiltakozást váltott ki szakmai körökben, a teljes kitiltásra irányuló eredeti szándékból végül a fent ismertetett kompromisszumos megoldás született.