Turizmus Panoráma

 • Maradandó pillanatok az Andrássy úton

  A Continental Group harmadik szállodáját és első éttermét nyitotta meg március 1-jén az Andrássy út egyik patinás, régi épületében, az Operaház közelében. A négycsillagos Hotel Moments Budapest és a Bistro Fine a minőségi szolgáltatásokat az otthon kényelmével ötvözi. 2016. 04. 13.

 • Villanó - A fiatalok között a legjobb - TP 2015. december

  Varga Zsuzsanna, az egri Imola Hotel Platán igazgatója lett az MSZÉSZ dr. Menyhárt Lajos Alapítványa által kiírt az „Év Ifjú Szállodása 2015” pályázat nyertese. 2015. 12. 15.

 • Kalandozás Grúziában - Legendák földjén - TP 2015. május

  Háromezer évre visszanyúló történelem, ősi kolostorok és templomok, a bor és Sztálin szülőföldje, vadregényes, érintetlen tájak, és egy velünk rokonlelkű nép, amely még tud önzetlenül kedves lenni a vendégekhez. 2015. 05. 15.

 • Diétára fogott gyógyszerészkonferenciák

  Több ezer fős orvosi és gyógyszerészkonferenciák magyarországi megrendezését veszélyezteti egy hazai törvényben meghatározott limitösszeg. A hatóságok szerint elegendő helyesen értelmezni a törvényt, a piac szereplői viszont úgy gondolják, ennél konkrétabb intézkedésre van szükség. 2015. 03. 01.

 • Vendégfogás remarketinggel

  Vevőként talán bosszantó, eladóként viszont rendkívül hasznos eszköz kezünkben a remarketing. Az egyik legolcsóbb online marketingstratégia ügyes módszerekkel vezeti végig a potenciális vevőt a vásárlási folyamaton. Cél a konverzió. 2015. 01. 19.

 • B2B mintaszerződés MUISZ-tagoknak

  Az utazási csomagok értékesítésére vonatkozó B2B mintaszerződést készített a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége tagjai számára. A dokumentum külön erénye, hogy néhány, a szervezők és a közvetítők között régóta vitatott kérdésben konszenzusos javaslatot is tesz. 2015. 01. 19.

 • Szállodaipari áfa-egyszeregy

  Ha az európai országok példáit követve csökkentenék a magyarországi szálláshelyi áfát, többletbevételhez jutna a gazdaság, helyreállna a szállodák jövedelmezősége, s még új munkahelyek is keletkeznének – állítja az MSZÉSZ megrendelésére készült friss tanulmány. 2015. 01. 19.

 • A hatékony housekeeping: (meg)takarító tippek

  A housekeeping az üzemeltetés egyik kulcsterülete, amelyen ésszerű szervezéssel sokat lehet spórolni. Az itt dolgozók szinte észrevétlenül teszik a dolgukat, mégis jelentős mértékben rajtuk múlik, hogy a szállóvendég elégedett legyen. 2014. 12. 14.

 • Mire használjuk a közösségi médiát?

  A mítoszokkal le kell számolni, a Facebook – és a közösségi média általában – nem eladást támogató eszköz. Inkább olyan, mint a dísznövény a recepción: közvetlenül ugyan nem támogatja az eladásokat, viszont kétségtelenül vonzóbbá teszi a környezetet, már ha folyamatosan gondozzák. 2014. 10. 07.

 • Airbnb, avagy a felfújható ágyra épített birodalom

  Immár nem csupán szállásközvetítőként, hanem komplett turisztikai programszervezőként is piacra akar lépni a megosztáson alapuló közösségi gazdaság egyik úttörőjeként számon tartott airbnb. A rohamosan növekvő cég eközben számos helyen komoly harcot vív a városi adóhatóságokkal. 2014. 05. 20.

 • Elszállt a forint – ki tudja hol áll meg?

  Az új év kellemetlen meglepetéseként tartós mélyrepülésbe kezdett a nemzeti valuta, egyes elemzők szerint felkészülhetünk arra, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk a gyenge forintra. Ha nem változik a helyzet, annak a kiutaztatás egyértelműen kárát látja, bár a nagy tour operatorok még bizakodóak. 2014. 04. 30.

 • Kitilthatják a turistabuszokat a Gellért-hegyről?

  Kitilthatják a turistabuszokat a Gellért-hegyről?

  A tervek szerint rövidesen megkezdődik a sikló építése a Rác fürdő és a Citadella sétány között. Jó hír, hogy a beruházás keretében buszparkolót is létesítenek a sikló alsó állomásának közelében, rossz, hogy a turistabuszokat a jövőben teljesen kitilthatják a Gellért-hegy területéről. 2014. 04. 07.

 • Külföldiek fölözik le a hazai online piacot?

  Vészharangot kongat az egyik nagy GDS: a külföldi webáruházak sok hazai vásárlót elszippantanak, lefölözve a haszon egy részét. A megoldás kulcsa az online értékesítés sok pénzt és szaktudást igénylő fejlesztés lenne. 2014. 04. 04.

 • Tematikus évvel erősít Németország - Világörökségek szem előtt - TP 2014. március

  A Német Turisztikai Hivatal (DZT) idei kiemelt témája a világörökségek és a berlini fal leomlásának 25 éves jubileuma lesz, ugyanakkor továbbviszi a több éven átívelő programjait is, köztük Luther és az 500 éves reformáció népszerűsítését. 2014. 03. 15.

 • Jogszabály-módosításokkal az illegális utazásszervezés ellen - Gúzsba köthetik a feketézőket - TP 2014. március

  A Nemzetgazdasági Minisztérium két törvény és három kormányrendelet módosításával szeretné felvenni a harcot az utazási irodák egyik legfájóbb sérelme, a jogosulatlan utazásszervezés jelensége ellen. 2014. 03. 15.

 • Gúzsba köthetik a feketén utaztatókat

  A Nemzetgazdasági Minisztérium két törvény és három kormányrendelet módosításával szeretné felvenni a harcot a jogosulatlan utazásszervezés ellen. Az ellenőrzési hatóság ugyanakkor nem tapasztalja, hogy a jelenség a legális utazási irodák által hangoztatott tömeges méreteket öltene. 2014. 03. 07.

 • Körutazások piaca: biztos a bizonytalanban

  Hiába van az utas zsebében az okostelefon, a körutazások iránti hűséges kereslet azt jelzi, a szervezett túrák kényelmét a lélektelen „kütyük” nem tudják pótolni. A tour operatorokat mindazonáltal folyamatos innovációra kényszeríti a piac, hogy versenybe maradjanak az internettel szemben. 2014. 03. 05.

 • Családbarát szálláshely? Itt a Kids Oasis védjegy!

  Nemzetközi minták alapján, a magyar sajátosságok figyelembevételével új védjegyrendszer indul idehaza útjára: a Kids Oasis a családbarát szálláshelyeket minősítené, és ígér nekik célzott marketingeszközök segítségével több vendéget. 2014. 03. 02.

 • A turisztikai szakmára vár a Forster Központ

  A Forster Központ folyamatosan zúdítja piacra megújult műemlékeit, melyek értékesítése kihívásokkal teli. Az örökséggazdálkodási intézmény vezetője, Cselovszki Zoltán szerint legfőképp a turisztikai szakmára vár, hogy megtalálja legmegfelelőbb hasznosítási lehetőségüket. 2014. 02. 04.

 • Rászálltak az üzleti utazókra

  Üzleti utazó? Ja, kérem, azt bárki mondhatja – a mondat jól illusztrálja egyes fővárosi kerületek hozzáállását az idegenforgalmi adó befizetésének ellenőrzése kapcsán. Több hotelnek milliókra rúgó ifát kell befizetnie visszamenőleg az életszerűtlen szabályozás téves értelmezése miatt. 2014. 02. 04.

 • Csúcsra törnek - Hol a határ az orosz beutaztatásban?

  Csúcsra törnek - Hol a határ az orosz beutaztatásban?

  Az orosz piac évek óta dinamikusan bővül, és 2013-ra már a második legnagyobb küldő országgá nőtte ki magát a németek után. A növekedés rendkívül örömteli, a szakemberek mégis óvatosságra intenek. 2014. 02. 04.

 • Kaput nyitunk Kínának

  Magyarország tíz éve, a jóváhagyott célország státus megszerzése óta vár arra, hogy özönljenek hozzánk a kínai turisták. A kormány mostani, keletre tekintő intézkedései sokakban ébresztenek reményeket a kínai beutazás erőteljes növekedését illetően, amelynek egyik akadálya a nehézkes vízumkiadás. 2013. 12. 18.

 • Szállodabiztonság tabuk nélkül

  Méltatlanul háttérbe szorult az utóbbi időben a szállodai biztonság kérdése, melynek fontosságára néhány közelmúltbeli eset újra rávilágított. Az igényekre reagálva, pár éves szünet után, újra szállodabiztonsági szekció alakult a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségén belül. 2013. 12. 18.

 • Ki ölte meg Kennedyt?

  Az 1963-as elnökgyilkosság aktáit 2039-ig titkosították. Aki nem akarja megvárni, menjen el Las Vegasba, a MOB (maffia) Múzeumba, s azt is megtudhatja, ki bízta meg Oswaldot, aki elsütötte a fegyvert. 2013. 12. 18.

 • Veszélyben a szakoktatás - Ki fog itt dolgozni?

  A vendéglátó-ipari szakképzést többszöri reformok ellenére sem sikerült olyanná formálni, hogy ne érje ma is rengeteg kritika a fiatalokat fogadó vállalkozások részéről. Egy idén nyáron létrejött szakmai összefogás a problémákat és az azokra adható lehetséges válaszokat próbálja megfogalmazni. 2013. 11. 22.

 • Számvetés a leköszönő elnökkel

  Újabb kétéves, sikeres ciklust zár a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöksége. Kopócsy Andrea leköszönő elnököt az elért eredmények és a folyamatban lévő lobbitémák összegzésére kértük. 2013. 11. 22.

 • Megújult fővárosi attrakciók: négyet egy csapásra

  Október végére és jövő tavaszra hétéves vagy éppen hét évtizedes tetszhalott állapotából kel új életre és telik meg kulturális pezsgéssel a főváros néhány emblematikus épülete. Egy csapásra négy olyan attrakcióval leszünk gazdagabbak, amelyek turisztikai hasznosítása, vonzereje is számottevő. 2013. 09. 18.

 • Nem szűnt meg a palackveszély

  A jövedéki törvény bontott palack tárolására vonatkozó szabályozása az elmúlt időszakban több apró lépésben enyhült, jövő januárban pedig újabb módosítás várható. A helyzet azonban még mindig nem megnyugtató a vendéglátós szakma szerint. 2013. 09. 18.

 • Hazait tessék!

  Évek óta probléma, hogy a belföldi turizmusban nem látnak igazán fantáziát az utazási irodák. Most a TDM-szervezetek szakmai tudására építve egy újannan alakult utazási iroda tesz kísérletet arra, hogy piacra vigye a desztinációk kínálatát – bel- és külföldön egyaránt. 2013. 09. 18.

 • Hoppon maradnak?

  Megelégelve a forgalmas közterületeket ellepő „fogóemberek” hadát és a turisták zaklatását, a főváros korlátok közé szorította a hop on hop off típusú városnézések utcai értékesítését. A nyár derekán életbe lépett új rendszert a megkérdezett programgazdák is többnyire üdvösnek tartják. 2013. 09. 18.

 • Letölthető a Turizmus Panoráma szeptemberi száma

  Megújult formában megjelent a Turizmus Panoráma szeptemberi száma. Előfizetőink számára a teljes lap letölthető pdf formátumban. 2013. 09. 18.

 • Nem kapós a hotel sztornó

  A hotel sztornóbiztosítások esetében igazolódni látszik a közgazdasági alaptétel: a jó termék önmagában nem elegendő, érett piac is szükséges a sikerhez. 2013. 08. 30.

 • Márkázás, mint sikertényező

  Abban, hogy egy desztináció turizmusa jól teljesítsen, alapvető a termékfejlesztés szerepe. Ám legalább ilyen fontos, hogy a termékünk jól látható és megkülönböztethető legyen a többitől, illetve, hogy ez végső soron vendéget és hasznot is hozzon az adott településnek, térségnek. 2013. 08. 30.

 • Iparűző sarc

  A helyi iparűzési adóra vonatkozó szabályozás egyik, tavaly januártól hatályos módosítása komoly érvágást jelenthet a külföldi légitársaságok magyarországi képviseleteinek. 2013. 08. 30.

 • Wizz Air ambíciók

  Míg a hagyományos légitársaságok világszerte igyekeznek átvenni a fapadosok legjobb praktikáit és trükkjeit, a fapadosok pedig az üzleti és az igényesebb utasokat megcélzó extra-szolgáltatásokban gondolkodnak, a Wizz Air saját utat jár. 2013. 08. 30.

 • Rekordérdeklődés a Routes Europe-on

  Sok vagy kevés a légitársaság Európában? Folytatódik-e a fapadosok előretörése? Érvényesülnek-e az iparág nemzetközi trendjei az uniós piacon? Mit tanulnak a diszkont- és hagyományos légitársaságok egymás üzleti modelljeiből? 2013. 07. 16.

 • Start up szolgáltatók az utaztatásban

  Az Y-nemzedék utazói beindították az innovatív vállalkozások fantáziáját az utaztatást kiszolgáló internetes technológiai területen is. 2013. 07. 16.

 • Kerekasztal a közösségi vásárlásról

  Sokan a mértéktelen kuponozást is felelőssé teszik az átlagárak drámai mélyrepüléséért. Arról kevesebb szó esik, hogy ebben a szállodák is ludasak, s a probléma sokkal inkább ezek online piaci felkészületlensége, s a kuponmizéria csupán ennek egyik válságtünete. 2013. 07. 16.

 • Szállodahajó- és buszkáosz a fővárosban

  A Duna-menti városok aranytojást tojó tyúkként tekintenek a szállodahajós turizmusra, Budapest vezetői viszont eddig mintha nem tulajdonítottak volna jelentőséget ennek a forgalomnak. 2013. 07. 16.

 • Ötkarikás váltás - A nyertes mindenkit visz

  Új utaztatóval vág neki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a következő időszaknak: a magyar olimpikonok hivatalos utaztatója és kizárólagos magyarországi jegyértékesítője a Tensi lett. 2013. 07. 16.

 • Csengettek, mylord! - Pénztárgépekbe tekint a NAV

  Idén 95 milliárd forinttal több adóbevételt vár a NAV. A pénztárgépekbe ültetett adóügyi ellenőrző egységgel követheti hol, mikor csengetett a kassza. Kérdéses, hogy a beépítésükre hagyott haladék ellenére a beszállítók időben elkészülnek minden, a jogszabályból következő fejlesztéssel. 2013. 04. 12.

 • Turizmus Panoráma - Hogy rálátása legyen

  2013. 03. 23.

 • Hulladékot csak szelektíven - Válogatva olcsóbb - TP 2013. január-február

  Borítékolható, hogy a januártól hatályba lépett új jogszabály drágítani fogja a hulladéktól való megszabadulást, miután a vegyes háztartási szemét elszállítását közszolgáltatói monopóliummá tette. 2013. 02. 15.

 • Élet a Malév után

  Rutinból nem lehet
  Egy éve vettünk kényszerű búcsút a magyar nemzeti légitársaságtól. Bár a Malév-csőd talán nem okozott olyan drámai megrázkódtatást, mint azt korábban gondoltuk, máris látszik, hogy rengeteg változást idézett elő, ami teljesen átrendezte a korábban évekig kiszámítható piacot. A folyamatnak nyertesei és vesztesei egyaránt vannak, az új helyzethez való alkalmazkodást azonban senki nem kerülheti meg.

  2013. 02. 05.

 • Előrehozott csomagtúra foglalások

  Korán kellők

  Rég elmúltak azok az idők, amikor a tour operátorok a Utazás Kiállításra időzítették a katalógusaik megjelentetését, ma addigra jószerivel az előfoglalási időszaknak is vége a repülős csomagtúrák piacán. Mind több iroda már december-januárban, sőt akad, amelyik még előbb megkezdi a nyári értékesítést. Mindez a legnagyobb hazai szakkiállítás időpontjának átgondolását is újra felveti. 

  2013. 02. 05.

 • Első MKEH-ellenőrzések

  Ritkán láttak feketét

  A szabálysértési szabályok tavaly áprilisi módosítása óta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jár el a jogosulatlan utazásszervezési ügyekben. Az első ellenőrzések csekély számú esetben igazolták a „feketén látókat”, s a hivatal bizonyítási lehetőségei is meglehetősen korlátosak a próbavásárlási jogosítvány nélkül.

  2013. 02. 05.

 • Hulladékot csak szelektíven

  Válogatva olcsóbb

  Borítékolható, hogy a januártól hatályba lépett új jogszabály drágítani fogja a hulladéktól való megszabadulást, miután a vegyes háztartási szemét elszállítását közszolgáltatói monopóliummá tette. A szállodák és vendéglátóhelyek a szelektíven gyűjtött hulladékból vagy a szemét komposztálásából viszont maguk csinálhatnak pénzt.

  2013. 02. 05.

 • Folytatódó fővárosi fürdőrekonstrukciók

  Tematizációval telítenek

  Kisebbfajta csoda ment végbe a fővárosi gyógyfürdőket üzemeltető cég gazdálkodásában. A 2010 őszén kinevezett új vezérigazgató a fizetésképtelen fürdővállalatot két éven belül stabilizálta. Likviditási helyzetük tavaly közel 800 millió forint önerőt biztosított a régi adósságokat törlesztő fejlesztésekre. A beruházások idén is folytatódnak.

  2013. 02. 05.

 • Vitatott Artisjus-jogdíjak

  A 2013-as szerzői jogi tarifákkal kapcsolatos tavalyi egyeztetéseken a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a VIMOSZ is többször hangoztatta fenntartásait. Bár ezeket támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium is, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium végül mégis csont nélkül fogadta el az Artisjus eredeti jogdíjtervezetét.

  2013. 02. 04.

 • Utaztatók és a SZÉP-kártya

  Nem nyerő

  Sok iroda számára csupán nyár folyamán vált végre
  világossá, milyen feltételekkel fogadhat el Széchenyi Pihenő Kártyát szolgáltatásaiért cserébe. A november végén megjelent kormányrendelet-módosítás kőbe vési az utazási irodák
  más szolgáltatókkal szembeni hátrányos helyzetét – nehezményezik az utaztatók.

  2013. 01. 09.

 • Jutalékból utas-árengedmény

  Szűkölő árrés

  Az ügynöki jutalékok terhére nyújtott árengedmények gyakorlata egyik piaci szereplőnek sem jó: az utazók kofákat megszégyenítő módon alkudoznak, megversenyeztetve a közvetítőket, a túraszervezők aggódnak az ezzel is bizonytalanabbá váló piaci helyzet miatt. Sok közvetítő azonban nem lát más megoldást finanszírozási nehézségeire. Van-e kivezető út az ördögi körből?

  2013. 01. 09.

 • A Sziget Kft. beszáll a turizmusba

  Party-túrák
  Chartergépek a Szigetre látogató külföldieknek, balatoni-horvátországi kiruccanás a koncertek utánra, buli utak szervezése a nagyobb külhoni fesztiválokra – ilyen és ehhez hasonló utazási termékek bevezetésében is gondolkodnak a Sziget Kft. buliturizmusba beszállt tulajdonosai.

  2013. 01. 09.

 • Itt az aktuális zöldtrend

  Szénlábnyomon
  Mivel a bérköltségek mögött a második legnagyobb költségelem az energiáé, minden olyan megoldás, ami a felhasználás mértékét csökkenti, jótékonyan hat a jövedelmezőségre. Szállodáinkat jelenleg leginkább ez a kihívás változtatja környezetbaráttá. A legzöldebbek ma már szénlábnyomuk kiszámításával teszik mindezt kézzelfoghatóbbá.

  2013. 01. 09.

 • Szállástípusok és szimbólumaik kakofóniája

  Csillagvizsgálóban

  A kereskedelmi szálláshelyek jelentős része hagyja figyelmen kívül az új jogszabályokat és működési engedélyétől eltérő szállástípust, besorolást, szimbólumot tüntet fel kommunikációjában – sérelmezi az MSZÉSZ. Mindez sem a fogyasztók, sem a hotelek üzleti érdekeinek nem használ. A fogyasztóvédelmi hatóság egy esetleges célzott ellenőrzése esetén a csillaghullás borítékolható.

  2013. 01. 09.

 • A Booking.com igazi arca

  Sarokba szorított szállodák
  Agresszív piacszerzését követően immár diktálni akar a szállodáknak az online foglalási rendszerek között vezető pozícióba került Booking.com. Engedményes promóciókban való részvételre irányuló nyomásával szemben tehetetlenek a hotelek, melyek az egyoldalúan alakított játékszabályok árleszorító hatásával csak most szembesülnek. A kialakult helyzet egységes fellépést kívánna.

  2013. 01. 09.

 • Önálló alkalmazás kontra saját mobilweboldal

  Gazdálkodj okosan!

  Ezúttal a szállodai appok újdonságai között tallóztunk: ami az utazó számára élmény, a szállodának új lehetőség arra, hogy magához köthesse vendégét. Ráadásul, míg korábban egy mobiloptimalizált weboldal fejlesztése olcsóbb volt, mára már ez sem feltétlenül igaz.

  2013. 01. 09.

 • Szállodai online disztribúció

  Erő és túlerő

  Taktikai lépések helyett tudatos stratégiával lehet csak felvenni
  a kesztyűt a folyamatosan változó online disztribúció kihívásával szemben. A webes értékesítési csatornákat uraló nagyok fölénye ellenére kellő fellépéssel van keresnivalójuk a hoteleknek. Egy németországi precedens ítélet nyomán például eltűnhet az árparitás követelménye, mely a szállodák mozgásterét növelheti az OTA-kkal szemben.

  2013. 01. 09.

 • Másként másnak lenni

  Kell egy sztori

  Általában alaposan a pénztárcájába kell nyúlnia a szállodának,
  ha igazán egyedi módon akar kitűnni a versenytársak mezőnyéből. Vagy mégsem? A sztorihotel-koncepció segítségével elenyésző befektetéssel hagyhatunk maradandó benyomásokat a vendégben – állítja Gregor Jasch, a téma osztrák szakértője.

  2013. 01. 09.

 • Vidéki repterek járatfejlesztései

  Menetrendi a trendi

  Bár még mindig napi gondokkal küszködik a legtöbb vidéki repülőtér, az élénkülés visszafordíthatatlannak tűnik, amit a regionális reptereken megjelenő menetrendi légi közlekedés beindulása fémjelez. Az idei évben komoly járatfejlesztések történtek e téren, és a tárgyalásoknak még mindig nincs vége.

  2013. 01. 09.

 • Kongresszusi központ Budapesten

  Kisebb, de funkcionálisabb létesítmény megvalósítására dolgoz ki alternatív modelleket Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátására tavaly kinevezett kormánybiztos.
  Optimista verzió szerint is 2017-re épülhet meg Budapest többezres kongresszusi központja.

  2012. 12. 18.