Csodák a Hortobágy „mellyékén” - „I love Balmaz NY” - TB 2016. április

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2016. április 15. 11:27

Balmazújvárost a Hortobágy kapujának hívják. Azonban a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy alkotta klasszikus háromszög közepén fekvő kisváros az utóbbi években annyi újdonsággal rukkolt elő, hogy már nem csak átutazni lehet rajta – érdemes elidőzni is néhány napot

Balmazújváros zászlóshajója hosszú évtizedekig a kiváló gyógyvízzel rendelkező Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő volt, mely megtartotta ugyan vezető szerepét az attrakciók sorában, kapott viszont egy méltó társat a város egyik nagy múltú épülete, a Semsey-kastély felújítása révén. A hányattatott sorsú épület – mely évtizedeken át funkcionált kovácsműhelyként, gyári raktárként, majd bútorboltként – 2013 decemberében nyerte vissza régi pompáját, s vele számos új funkciót: ma a Semsey Andor Múzeum állandó otthonaként várja a látogatót, hatalmas kiállítói térrel, többfunkciós rendezvényteremmel, s nem utolsósorban a hangulatos Tourin­form-irodával, ahol a formabontó „I love Balmaz NY” felirattal díszített ajándéktárgyak sora közül válogathatunk.

Sztárkiállítások sora

Röviddel a kastély átadását követően rendkívüli kiállítás-sorozat vette kezdetét, melyet sok világváros is megirigyelhetne: tavaly nyáron Picasso csaknem 120 litográfiáját, az év második felében Chagall, Dali és Dürer biblikus alkotásait láthatták az érdeklődők, jelenleg pedig Thomas Emmerling műgyűjtő Európa-szerte bemutatott, több mint 270 rézkarcot felvonultató Rembrandt-gyűjteménye tekinthető meg. De hamarosan új kiállítással lepik meg a nagyközönséget, megvalósítva a város híres szülötte, Veres Péter egyik álmát: „ide kell hoznunk a nagyvilágot”.

Ám a Semsey Andor Múzeum figyelemre méltó anyaga mellett sem mehetünk el szó nélkül. Megismertet Balmazújváros történetével és híres szülötteivel – köztük a legendás színésszel, Soós Imrével –, s a település életében meghatározó szerepet játszó Semsey családdal. Megtudhatjuk például, hogy a névadó Semsey Andor bőkezű támogatója volt a kultúrának és a tudománynak, az 1860-as években az ő adományából építették fel a pesti állatkert madárházát, az 1890-es években pedig az Országos Földtani Intézet épületét. A kiállítás egy másik szelete a környékre jellemző kismesterségek rejtelmeibe vezeti be a látogatót, közülük nem egy még ma is virágzik. Ilyen Mihalkó Gyula kalapkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere alkotóháza, ahol megismerhetjük az egykori viseleteket, a nyírségi kalaptól a kun süvegen, valamint a hortobágyi csikós- és betyárkalapon át a debreceni keménykalapig.

Gyógyvíz és rendezvényközpont

A város másik büszkesége, a Veres Péter Emlékpark a Tisza egykori nyugati ágának, a Kadarcs folyónak néhai medrében helyezkedik el. A több kaszálórétet és a Belső-Magdolna-ért is magába foglaló természetvédelmi terület a város tüdejének szerepét tölti be, s egyben kedvelt pihenőhely.

A településen nagy és gazdag múltú német közösség él – 18 ezres lakosságából ma is több százan vallják magukat német nemzetiségűnek –, a szokásaikat és kultúrájukat bemutató Hagyományok Házát tavaly adták át, ahol a kiállítások mellett hagyományőrző rendezvények várják a német kultúrára nyitott látogatót.

A vidék jellegzetes sziki virágáról, a kamilláról elnevezett fürdő több mint ötven éve üzemel, 2000 óta pedig folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik. Legújabb részlege, az idén februárban átadott, panorámás üvegfalú, hatalmas szaunaház, amely 70-80 fő befogadására is alkalmas.

A Kamilla fürdő első osztályú gyógyvize miatt rendkívül népszerű, de ma már a családosok kedvelt célpontja is, gyermek- és wellnessmedencék, egész éven át nyitva tartó fedett élmény- és gyógymedencék biztosítják több generációnak az egyidejű kikapcsolódást.

A fürdő mellett található Thermál Hotel Balmaz egyik vonzereje saját gyógyvize, másik a szomszédságában felépült többfunkciós Kőnig Rendezvényközpont, melynek kézilabdapályája – 530 férőhelyes lelátóval és 150 személyes VIP-nézőtérrel – országos és nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, de található itt edzőterem, kávézó és 350 fő kapacitású konferenciaterem is.

A természet kincsei

Balmazújváros legnagyobb természeti kincse a település határáig húzódó kétezer hektáros terület, a Nagy-szik, s az azt körülölelő puszta, melynek rendkívül gazdag madárvilága egyedülálló Európában. Felbecsülhetetlen ökológiai jelentősége, hogy értékes fajok nagy mennyiségének nyújt táplálkozó- és költőhelyet. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területre a közelmúltban végrehajtott élőhely-rehabilitáció révén ma már olyan értékes sziki madárfajok – széki lile, széki csér, gulipán – is visszataláltak, melyeket korábban eltűnni véltek.

2013 tavaszától látogatóközpont várja itt az érdeklődőket Bíbic Ökofogadó néven, tájba illő épületei – fogadóház, konferenciaterem, madárles és a májusban nyíló szálláshelyek (ecolodge-ok) – közvetlenül a szikes tó partján állnak.
A terület fő vonzereje éppen ezért a természeti értékek közelsége, amely minden egyes évszakban kínál sajátos, egyedi látnivalót.

Nagy számban megfigyelhetők mind a vizes élőhelyeket, mind a szikes vizeket előnyben részesítő, mind pedig sáros táplálkozó helyeket kedvelő madárfajok, mellettük számos kétéltű és kisemlős faj is felbukkan.