Csúszdázz az étterembe!

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 15. 13:58

A Kolping Hotel étterme kora tavasztól teljesen megújulva, nagyobb alapterületen, kényelmesebb és gyorsabb kiszolgálással fogadja vendégeit. A családbarát üzemeltetés jegyében a gyerekek csúszdán érkezhetnek az étterembe, ahol a játékos megoldások részeként mozgó büféasztal várja őket.

A nyitása óta eltelt húsz évben a négycsillagos alsópáhoki hotel rengeteg vendéget szolgált ki, így 2015 végén elérkezettnek látták az időt a ház legnagyobb éttermének rekonstrukciójára. A teljesen új belső tér és az országban egyedülálló dizájnmegoldások kialakítása érdekében az alapoktól kezdték a vendéglátó rész újragondolását.


Közös ötletelés

A cél az volt, hogy a családbarát megoldások figyelembevételével, nagyobb alapterületen, a korábbinál kényelmesebb és korszerűbb környezetet alakítsanak ki. Az újítások mozgatórugója az a rengeteg tapasztalat volt, amit az évek során a vendégek viselkedésének és kéréseinek megfigyelése alapján szerzett a szálloda személyzete. Emellett a törzsvendégeket is bevonták az ötletelésbe, kérdőíveken érdeklődtek tőlük, milyen változásokat látnának szívesen – tudtuk meg Rozner Imrétől, az étterem igazgatójától. A legtöbb hasznos javaslat mégis a ház dolgozóitól érkezett, akik a saját munkájuk megkönnyítése érdekében számtalan praktikus ötlettel álltak elő.


Tiszta formák, játékos megoldások

Az újonnan kialakított nagy üvegfelületek, amelyek tágra nyitják a kilátást, a letisztult formák, a világos faburkolatok, a színes kárpitok friss hangulatot közvetítenek, miközben a beépített minőségi alapanyagok időtállóságot és megbízhatóságot sugároznak. Az éttermi eszközöket és a textíliákat ugyancsak lecserélték, a büfépult pedig kétszer nagyobb felületen kínálja a reggeli és a vacsora fogásait.

A terasz beépítésével egy látványos, a kertbe illeszkedő panorámarészt is kialakítottak. Ezzel együtt klimatizálták a vendégteret, és a nyílászárók cseréjével, az épület újraszigetelésével elérték, hogy az éttermet nem kell árnyékolással védeni a napfénytől.

Családbarát szállodaként a gyerekek igényeire is különös gondot fordítottak a tervezők. Már az étterembe jutás módját is úgy alakították ki, hogy a meglepetés, a rácsodálkozás élményét nyújtsák: a legkisebbek ugyanis csúszdán érkezhetnek az étkezésekre. Szintén újdonság az a különleges, mozgó büféasztal, amely körül színes, lábas formájú székeken ülve élvezhetik a külön nekik készült ételeket.

A hotel nemcsak családokat, hanem gyógyvendégeket is fogad, nekik külön részt alakítottak ki a zavartalan étkezésekhez. Mivel az étteremben sokszor rendeznek különféle eseményeket is – koncertet, farsangi felvonulást, táncmulatságot stb. –, úgy tervezték át a belső teret, hogy az az új hang- és fénytechnika segítségével alkalomadtán könnyedén nézőtérré változhasson.


Új lehetőségek a konyhán

A vendégtér átalakításával párhuzamosan teljesen megújult az éttermet kiszolgáló konyha. Az átépítés során itt is megnövekedett a tér, a burkolatcsere révén javult az étteremhigiénia, az új légtechnikai berendezés beépítésével pedig a szellőzést és a klimatizációt is megoldották – tájékoztatta lapunkat Bán Lajos konyhafőnök.

A konyhai dolgozók munkáját ezentúl korszerűbb gépek és konyhatechnikai eszközök segítik. Ezzel egyrészt megnőtt a kapacitás, másrészt egyszerűbb és könnyebb lett az előkészítési munka. Az új sous-vide berendezésnek köszönhetően például lehetővé vált a személyzet nélküli éjszakai főzés, vagy az alacsonyabb hőfokon történő ételkészítés – ez utóbbi az egészségesebb éttermi kínálat kialakításában is nagy segítség, hiszen az így készült ételek frissebbek, jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Összességében a konyhai munka átszervezésével olyan kapacitások szabadultak fel, amelyek a minőségi ételkészítésben, a vendégek jobb kiszolgálásában kamatoztathatók. (x)