Akvárium a sétányon

Forrás: balatonfured.hu

 2014. július 07. 16:40

Július 10-től látogatható a Tagore sétányon a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai központ. A tónál egyedülálló látványosságnak számító akvárium egész évben nyitva tart majd. Extra méretű akvárium, 36 fajta balatoni hal, szabadtéri és tengervízes medencék. Program nemcsak nyárra.

Az épületben 17 akváriumban mutatják be a Balaton halait illetve a befolyó patakok élővilágát. 36 halfaj lesz látható, a kettő tengervizes akváriumban pedig Füred testvérvárosából, Opatijából érkező 15 fajta tengeri hal kap helyet.

 

- A halak egy része a Balatonból érkezett, de vannak tógazdasági tenyészetből származók is. Ezeknek a fokozottan védett, ritka halaknak meg kell teremtenünk a megfelelő életkörülményeket, ami a friss telepítésnél mindig nagy feladat, idővel, amikor már beállt az akváriumok vize, ez könnyebb. A garda az egyik legkényesebb faj, nagy vízfelület kell neki, ezért a legnagyobb, hat méter hosszú akváriumba kerülnek - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kóródy Olivér a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont akváriumainak üzemeltetője.

A balatoni halról, a Bodorkáról elnevezett látogatóközpontban minden akvárium mellett érintőképernyős információs táblák lesznek, így minden bemutatott halról bőséges ismeretanyagot találnak az érdeklődők.

Jelenleg még csak egy-két akváriumban vannak halak, de a telepítésük folyamatos, július 10-re, a nyitásra, valamennyi hal a helyére kerül.

A 460 négyzetméter alapterületű épületben a beltéri akváriumok mellett lesz kültéri medence, valamint előadó-, foglalkoztató és bemutatóterem is.

Kialakítottak egy extra méretű, tizennégyezer literes akváriumot is, amely igazi látványosságnak ígérkezik.

 

A térségben egyedülállónak számító látogatóközpont, a szezonon kívül is tartalmas programokat nyújt majd a turisták számára. A minden nap 9-19 óra között nyitva tartó Bodorkába ezer forint a felnőtt belépő, a gyerekek ötszáz forinttért látogathatják, míg a fürediek, a diákok és nyugdíjasok 750 forintos áron. Csoportoknak, családoknak további kedvezményt adnak.

Még múlt év novemberében kezdődött a tájba illő épület kialakítása. A Tagore sétány északi oldalára épült látogatóközpont a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi, melynek a nyugati részén igényes pihenőpark létesül. Az épületben szociális helyiségek is lesznek, a keleti részén pedig nyilvános WC-t alakítottak ki.

A Bodorkát az önkormányzati tulajdonban lévő Probio Zrt. üzemelteti majd.