Áramtermelésre használják a metrószerelvényeket Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 23. 11:29

A beérkező szerelvények fékezési energiáját hasznosítja az a kísérleti berendezés, amelyet a napokban helyeztek üzembe a bécsi U2-es metróvonal Hardeggasse megállójában. Az így keletkező energiával a mozgólépcsőket és az állomás világítását üzemeltetnék.

Szeptember közepén helyezték üzembe az U2-es vonal Hardeggasse megállójában azt a kísérleti berendezést, amely a metrók egyenáramát váltóárammá alakítja. Ha pozitív eredménnyel zárul a tesztidőszak, a jövőben a beérkező szerelvények fékezési energiájával működtetnék a mozgólépcsőket, lifteket és a világítást a bécsi metróállomásokon.

 

A megállóba érkező szerelvények fékezési energiáját egyébként eddig is hasznosították az állomásról kifutó szerelvények indulásakor, viszont kárba veszett, ha nem volt a közelben induló vonat. Ezen változtat az új berendezés, amelyet egy éven át tesztelnek, és pontosan felmérik például az energiamegtakarítás mértékét. Ha beválik, világszerte alkalmazhatják a megoldást.

„Minél kevesebb energiát akarunk felhasználni, annál több energiát kell fektetnünk az új ötletekbe. A fékezési energia jobb felhasználásával a Wiener Linien tovább csökkentheti a szén-dioxid kibocsátását, így Bécs a következő generációk számára is élhető város marad" – magyarázza Ulli Sima tömegközlekedésért felelős városi tanácsnok.