Átadták a Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontját Somogyváron

Forrás: turizmus.com

 2015. december 10. 09:03

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megvalósításában, 1,4 milliárd forintos beruházás keretében elkészült a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív látogatóközpontja.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megvalósításában, 1,4 milliárd forintos beruházás keretében elkészült a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív látogatóközpontja.

A beruházás eredményeként természetbe belesimuló, részben a térszint alatt épült, komplex bemutatóhely jött létre, amely szervesen kapcsolódik az emlékhely romterületéhez.

 

A korszerű létesítmény 21. századi eszközökkel, tabletekkel, érintőképernyős megoldásokkal, audio eszközökkel, hologramos ábrázolásokkal teszi élményszerűvé a hazai és európai viszonylatban is jelentős egykori apátság romterületének, illetve Szent László királyunk életének, történetének megismerését.

 

 

A kiállítás gyűjteménye bemutatja az apátság izgalmas motívumokban gazdag köveit, rajzokkal és hologramokkal teszi elképzelhetővé az egykori épület monumentalitását. Szent László történetét gazdag kutatási anyag hozza közelebb a ma emberéhez, alakját idézik a róla szóló történetek és egy fa szobor is, illetve az őt ábrázoló falképmásolatok közül is látható néhány.

A kiállítás hármas tagolású, első része az egykori épületeket, középső része Szent László életét és történetét, harmadik része pedig a szintén nagyon izgalmas kutatástörténetet mutatja be.

 

A látogatóközpont közvetlenül a főúton található, ez az első állomása a helyszínnek, amely gyakorlatilag behívja a látogatókat. A koncepció az volt, hogy az itt kialakított interaktív kiállítás egyfajta kíváncsiságot, érdeklődést keltsen, és háttér információkat adjon a vendégnek, aki ezek megismerése után rövid sétaúttal tudja megközelíteni magát az emlékhelyet.

 

A fejlesztés 2012-ben kezdődött, a projekt keretében a modern látogatóközponthoz kapcsolódóan rekreációs park is létesült négyezer szőlőtőkével, gyümölcsfákkal, levendulaültetvénnyel. Rendezték a több mint 7000 négyzetméteres, védelem alatt álló romterületet is. A látogatóközpont különböző rendezvények számára is ideális helyszín.

 

Az átadáson ünnepi köszöntőjében Móring József Attila országgyűlési képviselő elmondta: a most átadott látogatóközpont hatalmas lépést jelent az egykori bazilika és kolostor méltó bemutatása szempontjából, ugyanakkor csak az első lépés az emlékhely komplex fejlesztésében.

Szeretnék ugyanis a közeljövőben magát a romterületet is olyan módon helyreállítani és fejleszteni, hogy annak megismerése élményszerű legyen a látogatók számára.

Ennek fontosságát hangsúlyozta avatóbeszédében L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára is, aki kiemelte: a mai turisztikai igények szempontjából versenyképességi kérdés az adott attrakció fogyasztható, befogadható, élvezhető bemutatása, korszerű technikával és építészeti eszközökkel. Az államtitkár rámutatott, a most átadott látogatóközpont és az emlékhely elhelyezkedése miatt indirekt módon a Balaton turizmusának erősödéséhez is hozzájárulhat majd. (x)