Fejlesztések a regéci várban

 2014. január 22. 15:24

A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte című pályázatával Regéc Község Önkormányzata 500 millió forintos támogatást nyert a vár helyreállítására.

A projekt célja Regécen, a felsővárban a vár történetét és a feltárás leletanyagának bemutatását biztosító fedett, zárt állandó kiállítási tér kialakítása. A munkálatok során a jelentősen leromlott felsővár falait újrafalazzák, hogy a látogatók részére értelmezhető legyen a vár egykori felépítése, tagolódása, építéstörténete. A felsővár határoló falainak visszaépítése mellett a történeti megközelítési útvonal újbóli kiépítése is hozzájárul a vár turisztikai vonzerejének a növeléséhez. A projekt részét képezi Regéc falu központjában egy új turisztikai fogadóépület, látogatóközpont kialakítása is.

 

A projekt hozzájárul Zempléni-térség turizmusának erősödéséhez, így növelve az ebből származó árbevételt. A zempléni vártúrák nemcsak országos, hanem európai hírnévre is szert tettek, így a projekt további fejlesztéseket tud generálni, mivel növekszik az igény a színvonalas szálláshelyek, valamint egyéb szolgáltatások iránt. A projekt keretében tehát komplex turisztikai hasznosítás valósul meg, a kulturális turizmus helyi potenciáljának maximálisa kihasználása mellett.

A projekt 1.100 m2 területű rendezvényteret alakítanak ki, valamint egy 67,05 m2-es információs épület áll majd a látogatók rendelkezésére a vár mellett. A projekt keretében 8 fő- és 1 részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót vesznek fel. A projekt várhatóan 2014 végén zárul.

A pályázat 100%-os támogatási intenzitás mellett 496 380 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával.