Felújítják a prágai Hradzsinban álló egykori elnöki villát

Forrás: turizmus.com

 2016. május 30. 16:34

Felújítják a prágai Hradzsinban álló egykori elnöki villát. A házacska (domecek) néven ismert épületet, melyet még Eduard Benes elnök építtetett és a kommunista időszak államfői lakhelye volt, magas rangú külföldi vendégek elszállásolására, rendezvények megtartására alkalmas rezidenciává alakítják.

A Lidové Noviny című cseh napilap tájékoztatása szerint az egyemeletes épületet korszerű műszaki berendezésekkel látják el, felújítják és átalakítják a konyhát, valamint a Gustáv Husák, az utolsó kommunista elnök által építtetett fürdőmedencét és szaunát is. Az egykori moziterem szintén modern berendezést kap.

A "házacska" felújítása már a kilencvenes évek eleje óta tervben van, de néhány éve csak a külsejét tették rendbe.

Most megváltozik az épület közvetlen környéke is, mert az aszfaltozott járdákat, parkolót füves, virágos területté alakítják át.

 

Az egy évre tervezett munkálatok költségeit mintegy 50 millió koronára (600 millió forint) becsülik.

A "házacskát" Eduard Benes, az egykori Csehszlovákia második államfője építette, akinek nevét a magyar közvélemény elsősorban a Benes-dekrétumok miatt ismeri.
Benes, aki a múlt század harmincas éveinek közepén, Tomás Garrique Masaryk halála után került az elnöki székbe, ugyanis semmiképpen sem akart abban a Hradzsinban lévő elnöki lakosztályban lakni, ahol elődje.

Az új elnök elsőként a Prágai Vár "labdázóját" nézte ki magának lakhelyül. Megbízta a Hradzsin akkori főépítészét, Pavel Janákot, hogy a reneszánsz épületet alakítsa át elnöki rezidenciává.

A neves építésznek azonban egyáltalán nem tetszett az ötlet és Benes felesége, Hana asszony hathatós segítségével meggyőzte az elnököt, hogy mondjon le róla azzal, hogy egy új rezidenciát épít neki a várkertben romokban álló barokk nyári lak helyén.
Az eredeti épület két új szárnyat kapott, így jött létre az új elnöki rezidencia, amelynek belsejében az 1948-as kommunista fordulat után a "munkáselnökök" módosításokat hajtottak végre saját ízlésük szerint.

A Hradzsinban álló elnöki lakosztály volt az oka annak, hogy a szocialista évtizedekben a Prága Vár kertjeinek egy része nem volt szabadon látogatható.     A "házacska" rövid ideig Václav Havel, az 1989-es rendszerváltás utáni első csehszlovák államfő is lakhelyéül szolgált. Havel 1990-ben akkor lakott a "házacskában", amikor a Moldva partján álló bérházi lakását felújították. Később Havel egy luxusvillát vett, abban lakott élete végéig.

Václav Klaus elnöki rezidenciaként a vár egykori főkertészének lakhelyéül szolgáló Lumbe-villát használta, Milos Zeman jelenlegi cseh államfő is itt lakik.