Folytatódik az Angolpark felújítása Tatán

Forrás: MTI

 2015. április 23. 16:47

Tatán megkezdődött a Cseke tó melletti 25 hektáros Angolpark felújításának második üteme, a területen új tavat alakítanak ki, megújítják a park faállományát és korhű módon helyreállítanak több épületet - tájékoztatta a Városháza koordinátora az MTI-t.

Lakos Zsuzsa elmondta, a tervezett rekonstrukció az Eduard Riesse által 1823-ban szerkesztett helyszínrajz figyelembe vételével történik, mintegy 250 millió forint uniós pályázati támogatás felhasználásával.

Mivel a térségben újrafakadtak a bányaművelés miatt korábban elapadt források, a parkban ismét kialakítják a Tükör forrás által táplált tó medrét, valamint biztosítják a Pálmaház melletti kisebb tó természetes vízutánpótlását.

 

Megvalósul a kastély melletti, egykor nyári konyhának épült ingatlan műemléki rekonstrukciója, újjáépítenek több fahidat, illetve visszaállítják az 1700-as évek végén mesterségesen kialakított barlang eredeti állapotát. A park növényzetének karbantartása során kivágják beteg fákat és az utólag megtelepült, idegen fajokat.
Az Angolpark rehabilitációjának korábbi ütemében 1800 férőhelyes nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpadot hoztak létre, valamint felújították az Esterházy család által 1784-ben építtetett copf stílusú kerti lakot.

Az épület földszintjén herendi porcelánokból álló gyűjteményt szeretnék létrehozni, mivel a porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját. Az emeleten magyar és európai angolparkokat bemutató kiállítást rendeznek be.
Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első, angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.
Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az olimpiai edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak.