Intenzív munka a limes hazai szakaszának Világörökséggé nyilvánításáért

Forrás: turizmus.com

 2016. február 17. 15:59

A Magyar Limes Szövetség vezetésével elkezdődött a Duna-mente hálózatos tervezése a Nemzetgazdasági Minisztérium anyagi résztámogatásával, előkészítése folyamatban van.

Karsai Árpád vezetésével turisztikai tanácsadók munkacsoportja készít koncepciót és folytat előzetes megvalósíthatósági tanulmányokat, projektgenerálást a területen.

A Duna-Limes program célja, hogy a teljes magyarországi 417 km hosszú Duna-szakaszt érintő római limes, a Ripa Pannonica in Hungary UNESCO világörökségi címéből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi trendek figyelembevételével. A kínálatfejlesztés koncepcióját Balog Tamás, Hirschberg Attila és Karsai Árpád készítette el 2014-ben.

A koncepció közérthető bemutatására kiadvány készült el http://online.fliphtml5.com/uovt/vndq/ .

Angol nyelvű, már kereskedelmi célokat szolgáló kiadvány is elkészült http://online.fliphtml5.com/uovt/wjeu/ , amelyhez készül a Duna-menti jelenlegi turisztikai lehetőségeket bemutató, foglalásra is alkalmas honlapja (www.danubetourism.eu ), valamint okostelefonos alkalmazása, a Danube Tourism Guide. Ezeknek feltöltése után kezdődhet meg az egymáshoz csatolt helyszínek működtetése, promóciója, így felkészülve a világörökségek esetében  bizonyítottan más helyszínek esetében is megjelent - rövid időn belül akár milliós számú - felfokozott turisztikai érdeklődésre.

A nevezés beadása 2017 januárra tehető, a nagy helyszínszám miatt 1-1,5 év az ICOMOS (UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének) ellenőrző és igazoló vizsgálata, és 2018 (!) folyamán érhető el a világörökségi cím, amely nemzetközi szinten is ez egyik legnagyobb világörökségi területévé válik. Mivel ezen szakasz megegyezik hazánk Duna folyami 417 km hosszú szakaszával, amely ősidők óta lakott, rendkívüli mennyiségű - minden korból származó - szakrális térrel, egymásra építhető turisztikai lehetőségekkel rendelkezik, szinte teljesen kiépült, a turisztikai hasznosításra alkalmas alap infrastruktúrával rendelkezik, ezért a világ egyik legjobban hasznosítható UNESCO nevezési területei közé tartozik.

A világörökségi cím 3 éven belül elérhető, akkor annak a turisztikai hasznosulása elkezdődik, és az arra való felkészülés függvényében 4 éven belül a Magyarország felé irányuló turizmus jelentős növekedésére számítanak.

Duna Limes gazdasági lehetőséget bemutató kiadvány.

A program képes összefoglalója az alábbi, az ITT található prezentációban tekinthető meg.