Ismét nyitva a Tapolcai-tavasbarlang

 2014. április 18. 10:37

Április 17-től ismét fogadja a látogatókat a Tapolcai-tavasbarlang, és a várhatóan nyár végén megnyíló látogatóközpont építése alatt a helyszín csökkentett belépőjegy megváltásával látogatható.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Tapolcai-tavasbarlangnál a földalatti világ titkait bemutató látogatóközpont megvalósítására 299.997.644 Ft uniós támogatást nyert a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az igazgatóság célkitűzése egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül. A látogatóközpont egyben a 2012. szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyert, az igazgatóság által irányított Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni. Fontos feladata, hogy az iskolarendszeren kívül is egyre jobban népszerűsítse a barlangok világát. Az új látogatóközpont egy tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhely kialakításával, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint 3D mozival várja látogatóit.