Kerékpárral a kultúrák között Harkánytól Belišćéig

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 25. 19:01

A projektben résztvevő két település Harkány és Belišće az elmúlt években számos turisztikai fejlesztést hajtott végre, melyek alapját a határmenti térség természeti vonzereje, az épített örökség, a borturizmus és a szakrális értékek adják.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Program finanszírozásával megvalósított projekt keretein belül az egyes turisztikai attrakciók kínálata tematikus kerékpár útvonalakkal került bővítésre, így a térség gazdag kultúráját egy újabb célcsoporttal van lehetőség megismertetni. A két partner összefogása ugyanakkor a jelenlegi vendégkörnek is szól, számukra a kerékpározás - mintegy aktív kikapcsolódási és időtöltési lehetőség - jelent egy plusz szolgáltatást. A projekt átfogó célja az volt, hogy újabb látogatókat generáljon a határtérség településein, illetve az ideérkező vendégeket hosszabb tartózkodásra bírja.

A Kerékpárral a kultúrák között Harkánytól Belišćéig című projekt során egyrészt a horvát-magyar határ felé vezető hiányzó útszakaszok megépítése történt meg,ez magyar oldalon 563,4m, míg horvát oldalon 1.000 m kerékpárút megépítését jelenti.

A kerékpárút-hálózat mentén Harkányban a terehegyi településrészen piknikezési lehetőséggel rendelkező pihenőhely került kialakításra, közvetlen közelében pedig kerékpárkölcsönzés indult a beszerzett 20db kerékpárral. Harkány központjában a Zsigmond-sétányon egy másik megálló került kialakításra, ahol egy korábbi nyilvános illemhely teljes felújítása után egy új, kulturált illemhely várja majd a kerékpárosokat.

Belišćen egy kilátó pont épült, amely új kínálatként jelenik meg. A megépített kerékpárút mellett a projekt keretén belül esőbeálló pavilon épült, mely a pihenni vágyó kerékpárosokat várja.

A projekt keretén belül kijelölésre került 3 tematikus útvonal: szakrális, bor és épített örökség témakörben, amelyek magyar oldalon kerékpárosoknak készített térképen, horvát oldalon pedig GPS applikáció segítségével jelenik meg. Az útvonalak és a hozzájuk kapcsolódó leírások a térség látványosságait mutatják be témakörök szerint.

A nyelvi korlátok csökkentése érdekében horvát illetve magyar nyelvi képzésekkel felkészítettük a térség szolgáltatóit a kerékpárosok fogadására. A kulturális határokat lebontandó 6 db tematikus rendezvény megszervezése nagyban hozzájárult a két település kapcsolatának erősítéséhez.

A projekt így a horvát-magyar kultúrák közötti partnerség jegyében, a kerékpározás öröméért valósulhatott meg.

A projekt csaknem 577 228 euró támogatásban részesült.