Fejlesztések

Megmentik az enyészettől a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt

Jelenlegi siralmas állapota ellenére menthetőnek tartja a bodajki kastélyt új tulajdonosa, a WHB cégcsoport, amely a szakmai kihívás mellett az észszerű értékteremtés miatt döntött a felvásárlás mellett.

Forrás: turizmus.com | 2016. december 21. szerda 15:44 nyomtatás

A bodajki Hochburg–Lamberg-kastély egy közepes méretű épület, a klasszicista magyar építészet egyik jeles alkotása. Az 1830-as években épült kastély a II. világháború során megrongálódott, majd a lakosság teljesen kifosztotta, csak a falai álltak. Hosszas előkészületek után 1962-ben új tetőzet készült, majd 1964–65-ben az Országos Műemléki Felügyelőség tervezésében és kivitelezésében turistaszállóvá alakították.

Az 1990-es évek elejéig működött turistaszállóként, majd 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen áll. Jelenlegi siralmas állapota ellenére az épület hozzáértő kezek segítségével menthető, mert statikailag még ép.

A bodajki Hochburg–Lamberg-kastély / Fotó: Wikipédia


A WHB cégcsoport a WHB Vagyonkezelő Kft.-n keresztül vásárolta meg a BDJK Real Estate Kft.-t, amelynek tulajdonában van a kastély is. Az ügyletről kiadott közlemény szerint a WHB évek óta kivitelezőként vesz részt nagy értékű műemléképületek felújításában, korszerűsítésében, így rendelkezik az ehhez szükséges szakértelemmel és forrásokkal is, amelyek segítségével a bodajki Hochburg–Lamberg-kastély újra régi fényében pompázhat. Céljuk az épület rangjának megfelelő turisztikai hasznosítása.

A felújítás után a kastély amellett, hogy önmagában is turisztikai látványosság, az új tulajdonos tervei szerint akár vadászati és művészeti kiállításoknak is helyet adhat majd.

Megosztás:

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. A hozzászóláshoz