Megújul az egri dr. Bárány István uszoda

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 01. 18:50

Hamarosan elindul az egri Dr. Bárány István Uszoda rekonstrukciójának és fejlesztésének I. üteme.

Mindezt több éves előkészítő munka, országos építészeti tervpályázat, majd a fejlesztés útjainak szorgos keresése, az egri vízilabdás társadalom összefogása és a látványsportok támogatásához kapcsolódó társaságiadó-kedvezmény rendszere (TAO) tette lehetővé.

Az 550 millió Ft-os beruházáshoz (I. ütem) az augusztus 28-án meghozott közgyűlési döntés alapján Eger Önkormányzata biztosítja a 163,2 millió Ft összegű önrészt.

Az I. ütem célja, hogy a nyitott uszoda legnagyobb értékét jelentő, forrásra települt töltő-ürítő rendszerű medencéje használhatóvá váljon. Ennek érdekében a jelenleg 17 méter széles medencét 21 méterre szélesítik, illetve a szabványoknak megfelelően 2,20 méter mélységre növelik a medence fenékszintjének megváltoztatása nélkül. Létrejön az 50x21 méter méretű 8 pályás úszómedence, mely mozgatható végfallal 2 db 25 m-es medencére osztható. A beruházáshoz melegedő medence és tanmedence építése is párosul.

Megépülnek az északi oldali kiszolgáló terek (külső raktárak és gépészeti helyiségek), a kerítésfal, valamint a pinceszinti gépészeti terek a hőszivattyú telepítésével, továbbá a medencék működéséhez szükséges elektromos és vízgépészeti munkák.

Az észak-keleti öltözőépület leromlott építészeti és statikai állapota, valamint a medence északi irányban történő szélesítésének helyigénye indokolja az épület bontását, melynek megtartása örökségvédelmi szempontból sem indokolt. A felvonulási munkálatok után megindul az épületbontás és a szerkezetépítés, majd elkezdődnek a belsőépítészeti munkák, általános épületgépészet, fűtés, hűtés, szellőzés, elektromos erősáram rendszer és az elektromos gyengeáram (tűzjelző berendezések, audiovizuális rendszerek) kiépítése.

A medencetérben elindul a bontás, a medencék szerkezetépítési munkái, a medencékhez tartozó felvonulási és építkezési munkák, térburkolatok és egyéb kertészeti munkák, illetve megtörténik olyan egyéb berendezések elhelyezése, mint mobil végfal és térvilágítás.

A II. ütemben a medencetértől délre fekvő, többfunkciós építmény készül el. Helyet kap a létesítményben egy 100 fős konferencia - és kiállító terem, 3 db 25 fős csapatöltöző, 2 db 48 fős egyéni öltöző, az öltözők tömbjéhez kapcsolódóan egy egészségügyi részleg (orvosi, masszázs és fizikoterápiás szobák (külön hozzátartozó vizesblokkal)), az emeleten pedig többcélú tornaterem, kardio- és fitneszterem, szertárakkal, valamint irodák épülnek.

Az építkezés a szerkezetépítéssel, építési munkálatokkal, belsőépítészeti munkákkal, általános épületgépészettel, és a fűtés, hűtés, szellőzés, elektromos erősáram hálózat és a gyengeáram hálózat kialakításával fejeződik be. Ebben az ütemben megkezdődnek az út és környezetrendezéssel járó munkálatok, eszközcserék.

A III. ütem során építik ki a megújuló energiahasznosítás gépészeti és villamos rendszerét (napelemes és napkollektoros rendszer). A záró ütemben fejeződik majd be a Bárány Uszoda tágabb környezetének rendezése és az eszközbeszerzés.

A beruházás finanszírozására TAO-s forrásból 371,8 millió forint áll rendelkezésre, a szükséges önrészt (163,2 millió Ft) az Önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.

További önerőként biztosítják a labdarúgó pályák építésére 2014-ben elkülönített 50 millió Ft összegű forrást, mivel a pályák építésére v árhatóan csak 2016-ban kerül sor az MLSZ tájékoztatása szerint.

A következő évi költségvetés terhére szükséges a maradék önerőről - 92,1 millió Ft - külön határozatot elfogadni, melyet várhatóan 2015. januárban ki is kell fizetni.