Megújul az Országos Kékkör

Forrás: MTI

 2015. augusztus 27. 13:35

Szeptember 30-ig megújul az Országos Kékkör, a beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg.

Széki Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs munkatársa csütörtökön Mátrafüreden felidézte: az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, létrehozva ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistautat, amely körbejárhatóvá teszi az országot. A három éve zajló 2,7 milliárd forintos fejlesztésből az Országos Kékkör észak-magyarországi kiemelt szakaszára 873,7 millió forintot fordítottak.

A fejlesztés keretében elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését, az adatokat pedig rögzítették a természetjárók térinformatikai rendszerében. Több mint 210 helyszínen zajlott fejlesztés: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, és tízezer információs táblát helyeztek ki. A beruházás keretében szolgáltató hálózatot is kialakítottak amelyben 350 végponton szállások, vendéglátóhelyek, kerékpáros pontok állnak rendelkezésre.

Kaszala Judit, az Egererdő Zrt. munkatársa kitért arra, hogy a régióban a fejlesztés legnagyobb beruházása a szeptemberben nyíló galyatetői ökoturisztikai túracentrum volt, amely szobákkal, étteremmel, közösségi helyiséggel, zarándokszállással, kerékpárszervizzel, sátorhelyekkel várja a túrázókat, télen pedig a síelőket is. Innen pár méterre áll a kilátó, amelyet szintén felújítottak, illetve megmagasítottak.