Ötletpályázat és zöld fejlesztések a Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2016. július 26. 11:42

Július elsejétől nem parkolhatnak autók a Múzeumkertben, azaz a Nemzeti Múzeumot körülölelő park ismét teljes egészében a látogatóké.

Az intézmény új főigazgatója, Varga Benedek első intézkedése jelképes: az elkövetkezendő időszakban egyre több olyan beruházás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a VIII. kerület szívében érezhetően növekedik a zöldfelület aránya.

„A Múzeumkert mint történeti közpark átfogó, a hagyományt sokoldalú fejlesztési eszközök segítségével szolgáló rehabilitációja” tárgyú ötletpályázat résztvevőinek július 18-ig kellett postára adniuk terveiket, az eredményhirdetésre, a díjak átadására 2016. augusztus 29-én 11 órakor kerül sor.

 

A pályázat rendkívül időszerű, hiszen az utóbbi évtizedekben a Magyar Nemzeti Múzeum kertje különféle beavatkozások nyomán elveszítette egységes arculatát, és a múzeumépület felújítása után mind sürgetőbbé vált a kertrekonstrukció. A pályázati kiírás alapkoncepciója szerint a XIX. századi épített környezetbe simuló, ahhoz illeszkedő tervekre van szükség, amely az ún. történeti kert, a Petz Ármin-féle angol-kert felidézését jelenti. A rekonstrukció tartalmilag legfontosabb feladata a növényzet megújítása, amely mellett a Múzeumkert pihenő, rekreációs jellegét meg kell őrizni, illetve sokszínűbbé kell tenni. A Kertészház a főépülettel harmonizáló klasszicista megjelenésével éppúgy megőrzendő érték, mint a szobrok, amelyek meghatározzák a hely különleges hangulatát.

A józsefvárosi Palotanegyed zöldfelületeire is hatással lesznek azok a tervek, amelyeket a 2016. július 21-én a Magyar Közlönyben megjelent határozat is támogat. Eszerint a Magyar Rádió volt épületegyütteséből a Pollack Mihály téri Károlyi-palota, az Esterházy-palota (a rádió Márványtermeként ismert) valamint a Bródy Sándor utcában található Stúdiópalota hasznosítását átgondolva szeptember 30-ig kell elkészülnie az „Új Nemzeti Múzeum” koncepciójának. A tervek középpontjában a Múzeumkert és a Pollack Mihály téri paloták mögötti terület parkosítása, fák telepítése, a közönség felé forduló, modern Magyar Nemzeti Múzeum megteremtése áll.