Panoráma kerékpárút és Tűzhányó tanösvény a Balaton-felvidéken

Forrás: turizmus.com

 2015. június 11. 10:54

A Balaton-felvidék új kerékpárútja 33 km-en keresztül vezeti szebbnél szebb tájakra a bringás sport hódolóit, és csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztés további három fontos új létesítményt is kialakított.

A Balatoni Bringakörúthoz közvetlenül csatlakozó kerékpáros túrautat újítottak fel a Balaton-felvidéken. A 33 km hosszú Panoráma kerékpárút festői szépségű tájon vezeti a kerékpáros túrázókat, különböző nehézségű terepeken. A túraútvonalak Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járják körbe a Balaton-felvidék egy részét. A Panoráma kerékpárút weboldalán több, különböző nehézségű túraútvonal-javaslattal találkozhatnak az érdeklődők.

 

A fejlesztés része a mencshelyi Halom-hegyen és környékén kialakított Tűzhányó tanösvény és Kossuth-kilátó felújítása is, a tanösvény egy különleges, kialudt vulkán földtani, botanikai, zoológiai értékeit mutatja be az arra járóknak, a kilátó pedig egyedülálló körpanorámát nyújt a balatoni térségre. Itt szabadtéri színpad és nézőtér is helyet kapott, ami kulturális programok otthonául szolgál a jövőben.

A zánkai üdülőközpont területén – az „Új Nemzedék Kerékpáros Élményparkban" – Kerékpáros Központ is létesült, amely többek között szervizzel, elsősegélynyújtással, e-bike töltőállomással és kerékpárkölcsönzővel szolgálja a túrázók biztonságát és kényelmét.

 

A turisztikai fejlesztés 148 millió forintos támogatásból valósult meg. A fejlesztés gazdái Mencshely község önkormányzata és az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.