Udvart kap a Busójárás Mohácson

 2012. szeptember 21. 15:50

Péntek délelőtt Mohács polgármestere és a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója közösen tették le a mohácsi Busó Udvar alapkövét. A közel 520 millió forintos beruházás – amelyből több mint 392 millió forint uniós támogatás – célja az UNESCO által is szellemi kulturális örökséggé nyilvánított Busójárás idegenforgalmi fontosságához méltó helyszín kialakítása.

Az Eötvös tömb nemcsak Mohács egyik legértékesebb területe, hanem a történelmi belváros egyik legfontosabb része is. Ennek ellenére az épület állaga mára igen megromlott, tulajdonképpen leromlott épületek halmazaként áll jelenleg. Ezért az Önkormányzat 392 millió forint uniós támogatás segítségével ezt a területet és ezeket az ingatlanokat újítja fel összesen közel 520 millió forintból. A cél a település hangsúlyos részének fizikai megújítása (a meglévő épületek felújításával és újak építésével) és egy olyan idegenforgalmi központ kialakítása, amelynek fő eleme a Busójárás. Az árkádsorral övezett rendezvényudvar (Busó Udvar) körül helyet kap egy rendezvényterem a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek, több látványműhely és egy interaktív kiállítótér (Busó Ház) is.
Az alapkövet Szekó József, Mohács város polgármestere, valamint a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, Szalados László közösen tették le. Szalados László kiemelte: „Büszkeséggel tölt el, hogy a mohácsi Busó Udvar megvalósításával a világ kulturális örökségének egy részéhez járulhatunk hozzá, és ez által mi is részesei lehetünk ennek a nem mindennapi rangnak és projektnek.”
A péntek délelőtti alapkőletétellel hivatalosan is elindult a mohácsi komplex településfejlesztési akcióterv III. egysége, az Eötvös tömb rehabilitációjának "B" üteme. A beruházással – várhatóan 2013 nyarára – egy olyan új idegenforgalmi attrakció jön létre, amely méltó helyszíne lesz a magyar népszokások közül egyedüliként az UNESCO szellemi kulturális örökségei közé felvett Busójárásnak.