Üzenet a múltból – üzenet a jövőnek

Forrás: turizmus.com

 2015. november 30. 16:29

Várhatóan 2016 első negyedévében nyitja meg kapuit Lakitelek legújabb turisztikai látványossága, az Archeum Archeológiai és Művészettörténeti Központ.

Közép-Kelet Európa egyetlen ilyen jellegű intézete találkozási pont lehet a művészetek eredetét, a népek múltba vésett üzenetét egyetemi szinten tanuló, kutató fiatalok, a már nagy tapasztalattal rendelkező régészek, történészek, antropológusok és más tudományág képviselői számára. De ugyanígy otthont ad majd az Archeum a hagyományok őrizőinek, kézműveseknek, múltkutatóknak, a magyar kézügyesség és tehetség hordozóinak. Legfőképpen pedig otthona lesz a kíváncsiaknak, akik laikusként, utazóként, hétköznapi turistaként lépnek a falak közé.

A Templom-Halom Nonprofit Kft. pályázatában megálmodott létesítmény 1040 négyzetméter alapterületen fekszik. Építésekor gondosan ügyeltek arra, hogy a gyönyörű természeti környezet ne sérüljön, megmaradjon a park harmóniája. Az intézet rendelkezik egy különleges  építészeti technológiával kialakított konferenciateremmel, galériákkal, előadótermekkel, kiállítótérrel és több alkotóműhellyel is.

Persze, az Archeum életre hívása nem véletlen. Az épületet körülölelő parkban található ugyanis a térség legrégibb épített emléke, egy Árpád-kori templomrom. Az egykori pusztatemplom feltárása az Archeum építési munkálataival együtt kezdődött. A Kecskeméti Katona József Múzeum régészeinek munkája nyomán mára számtalan lelet került elő, ám a legkülönlegesebb mégis az Európában is egyedinek számító, nagy felületen egészben maradt falazat. Az ásatás során az 1570 négyzetméternyi területen közel 1800 köbméter földet-homokot mozgattak meg, mígnem kialakult a templom eredeti, kb. 160 négyzetméternyi területe.

Az Új Széchenyi Terv keretén belül, a Turisztikai Attrakciók és Szolgáltatások Fejlesztése pályázaton elnyert 253 millió forint támogatás segítségével megépült központ kapcsán az volt cél, hogy élő, modern és könnyen befogadható kapcsolat alakulhasson ki a múlt, a jelen és a jövő között.