Zöldre festik a kerékpársávokat Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2014. december 19. 12:16

Mivel az osztrák fővárosban is gyakran előfordul, hogy a gyalogosok a kerékpársávra tévednek, kísérleti jelleggel zöldre festették a bicikliutak egy-egy szakaszát. Az újításnak köszönhetően a Ringen például 70 százalékkal csökkentek az ebből adódó konfliktushelyzetek.

Az osztrák fővárosban 2013-ban kezdődött az a kísérlet, amelynek keretében zöldre festették a kerékpársávok és -utak egy-egy szakaszán a burkolatot, hogy így tegyék azokat felismerhetőbbé. Gyakran előfordult ugyanis, hogy például a Ringen a gyalogosok a biciklisek sávjában andalogtak, mert nem érzékelték, hogy rossz helyen sétálnak. A Westbahnhofnál pedig a Mariahilferstraße felől érkezők rövidítettek szívesen a bicikliúton át.

 

A tesztidőszak tapasztalatai azt mutatták, hogy érdemes az útburkolat színezésével jól elkülöníteni a kerékpársávokat. A Ringen például 70 százalékkal csökkent a rossz helyen haladó gyalogosok miatti konfliktushelyzetek száma. Vagyis a bicikliseknek kevesebbszer kellett hirtelen fékezniük vagy irányt változtatniuk, nehogy elüssenek valakit. A bicikliúton kóválygó gyalogosok száma pedig 37 százalékkal csökkent.

A Westbahnhof bejáratánál szintén drasztikus javulást értek el a zöldre festéssel. 42 százalékkal csökkent a kerékpársávon tartózkodó gyalogosok száma és ugyanennyivel kevesebb volt a konfliktushelyzet is. Rövidítő útvonalnak pedig 55 százalékkal kevesebben használták a bicikliutat.

De nemcsak a gyalogosok számára hasznos az újítás. „Főleg a kanyargósabb részeken a biciklisek számára is egyértelműbb, hogy hol haladhatnak" – mondja Martin Blum Bécs kerékpárosügyi megbízottja.

Ettől függetlenül a kereszteződésekben és az autóforgalom miatt veszélyes helyeken továbbra is marad a piros felfestés.