Felkészülten érdemes síelni indulni

Forrás: turizmus.com

 2017. január 16. 15:40

A magyar síelőknek mindössze egyharmada köt utasbiztosítást síelésének idejére, holott Magyarországon a közelmúltban évente mintegy 1300 síbaleset történt. A megfelelő biztosítás megkötése akár milliós terheket vehet le a vállunkról egy esetleges mentés, vagy külföldről történő hazaszállítás esetén.

A síszezon kezdetével a legtöbben kellő gyakorlat nélkül, felkészületlenül vágnak neki a téli sport űzésének, így a balesetek nagy része a szezon kezdetén következik be. A leggyakrabban előforduló fej-, láb- és csuklósérüléseket az esetek nagy részében a „gyorshajtás”, az ütközés vagy a nem megfelelően kiválasztott pálya okozza - hívja fel a figyelmet az Agenta Consulting Kft. közleményében.

Sokat tehetünk a síbalesetek kockázatainak csökkentéséért: fontos a megfelelő felszerelés, a védőeszközök (sisak, gerincvédő) viselése, valamint az alapvető szabályok betartása és nem utolsó sorban a biztosítás megkötése.

Fotó: flickr.com

 

Az átlagos utasbiztosítások nem jelentenek igazi megoldást a téli sportok szerelmeseinek, ugyanis a síelés során előforduló kockázatokra nem, vagy csak korlátozott mértékben fizetnek – mondta Kőrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló Agenta Consulting Kft. ügyvezető igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A biztonságos és élményekkel teli kikapcsolódás érdekében mindenképpen olyan biztosítást érdemes kötni, amely tartalmazza a keresés, helikopteres mentés és az esetleges hazaszállítás költségeit is, amely akár több millió forintos pluszterhet is jelenthet – magyarázta Kőrösi.

Azonban nemcsak a balesetet elszenvedők, hanem a balesetet okozók is súlyos anyagi kötelezettséggel számolhatnak, így fontos, hogy a biztosítás része legyen a felelősségbiztosítás is. Emellett pedig érdemes kiegészítő biztosítást is kötni, amely fedezi az esetleges utazáskor, közúti baleset során jelentkező károk költségeit. A síbiztosítás sok esetben a felszerelésre és ruházat épségére, a síbérletek betegség vagy rossz idő esetén történő visszatérítésére is vonatkozik - írja a közlemény.

Fontos azonban kiemelni, hogy a biztosítók mentesülhetnek a kár kifizetése alól, ha a sérülés alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság miatt keletkezett.

Kőrösi azt javasolja, hogy a kötvényt, a biztosító ügyfélszolgálatának telefonszámával, valamint a kötvényszámmal együtt feltétlenül vigyük magunkkal, s legyen nálunk akkor is, ha a lejtőkön síelünk, ugyanis előfordulhat, hogy a lejtőkről egyenesen a kórházban köt ki a baleset elszenvedője.