Téli sportok másképpen Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 27. 16:57

Az osztrák tél kínálta sokszínű lehetőségek még a visszatérő vendéget is újra meg újra lenyűgözik. Ausztria legnyugatibb tartománya, s annak egyik legendás síterepe mutatkozott be a sajtónak – stílusosan, egy síolimpikon segítségével.

Havas téli élményekhez adott inspirációt, immár hagyományos ősz eleji sajtóvacsoráján, szeptember 23-án az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. Exkluzív helyszínként idén a Vörösmarty utcai Bródy Studios izgalmas tereit választották, előadónak pedig Hubert Strolz síolimpikont hívták meg, aki legnagyobb sikereit a világbajnokságon az osztrák nemzeti válogatott csapatban érte el, illetve 1988-ban a Calgary olimpiai játékokon összjátékban arany, az óriás-műlesiklásban pedig ezüstérmet szerzett. Hubert Strolz gazdag és eredményes sportpályafutása után visszatért a gyökereihez, s ma – édesapja nyomdokait követve – szülőhelyén, a vorarlbergi Warthban síoktató és sívezető, emellett másik szenvedélyének, a gazdálkodásnak is hódol, szarvasmarhákat tenyészt, de szívesen műveli meg Warth meredek domboldalait is.

Hubert Strolz Müller-lelkész-túrát vezet. Fotó©Kilian Blees

 

A síelés művészetének megálmodója

Bár nem az osztrákok voltak az elsők, akik a télen lezúdult hatalmas hómennyiség miatt segédeszközökkel igyekeztek előrejutni, ők mégis valami egészen új dolgot találtak ki. Nem a vadászat, vagy a következő faluig való eljutás miatt álltak két falécre – ahogy azt előttük az emberiség történetében már sokan mások is tették –, a hóban való haladás inkább csak szórakozásul szolgált számukra. Kreativitással, a felfedezés vágyával és a rájuk jellemző életörömmel létrehoztak egy olyan sportot és egy olyan életérzést, amely a hegyvidékek világát még varázslatosabbá tette. A 20. század elején ezt nevezték el fehér művészetnek. A síúttörők a maguk módján valóban művészek is voltak. Új stílusokat dolgoztak ki, a felszerelésüket pedig folyton fejlesztették és finomították.

120 évvel ezelőtt egy lelkész elsőként jutott el sílécen Warhtból Lechbe – elhozva ezáltal a síelést Arlberg számára. Hegyi vezetővel, akár épp Hubert Strolz-cal ma végigjárhatjuk az akkor – felvonópályák híján – komoly erőfeszítést igénylő útvonalat Johann Müller lelkész tiszteletére.

A Müller-lelkész-túra két nagyon kedvelt síterületet köt össze, de önmagában is kiindulópontja az elhagyatott téli tájat keresztülszelő lesiklásnak.

Síelés anno. Fotó©TVB Arlberg

 

Arlberg – az alpesi síelés bölcsője

Arlberg (Vorarlberg régióban) a világ egyik legjobb síterepének névadója és a tökéletes téli üdülés szinonimája is egyben. A különleges síközpontot évről évre elözönlik a téli sportok megszállottjai, az ínyencek, valamint a hótalpas túrázás és a sífutás szerelmesei. A kínálat önmagáért beszél: 340 kilométernyi jelzett sípálya, 200 kilométernyi mélyhóval borított szakasz, 94 hegyi felvonó és sílift, átlagosan 7 méternyi hóréteg november és május között, valamint sok-sok napsütés gondoskodik a feledhetetlen téli élményekről. Tökéletesen karbantartott sípályákon, érintetlen porhóval borított hegyoldalakon és tágas freeride terepeken síelhetnek az üdülővendégek reggeltől estig folyamatosan anélkül, hogy kétszer ugyanazon a sípályán csúsznának le. A freestyle és a snowboardozás kedvelői a Rendl csúcsán található funparkban tombolhatják ki magukat. Aki igazán különleges élményekre vágyik, érdemes egy helyi sítúravezetővel útnak indulnia, mert ő pontosan tudja, mikor melyik lejtő a legjobb. Ráadásul ezeket a nemzetközileg is ismert hegyoldalakat és sípályákat, valamint a számtalan további lesiklópályát is egyetlen síbérlettel használhatjuk. www.arlberg.net

 

Warth-Schröcken

 

Nem csak síelés

Vorarlberg Ausztria legnyugatibb tartománya, Bécs után a második legkisebb. A táj kétharmada 1000 méter magasan fekszik, mindemellett a régió egyike a gazdaságilag legerősebbeknek Ausztriában. A tartományban több mint 100 éve hódolnak a „síelés művészetének”, de még régebb óta a vendéglátás kultúrájának. A hotelek többsége családi vezetésű, gyakran generációk óta. Az éttermekben, a vendégházakban és a hüttékben hagyományos vagy kreatív finomságokat kóstolhatunk meg. Kiállítások, koncertek és elegáns Après-Ski-k színesítik a téli eseményeket. A bőséges hóról a természet gondoskodik, ezzel örömet okozva síelőknek, ugyanígy a túrázóknak, a freerider-eknek, a kirándulóknak és azoknak, akik egyszerűen csak a tél szépségét és csendjét élvezik.

Mindamellett, hogy valódi síparadicsom, Vorarlberg egy műértő vidék is, ahol egyre több merész, innovatív projektet valósítanak meg. Meglepően feltűnő példaként szolgál a modern faépítészet és a design-orientált kézműipar. Fúvós zenekara által zenei téren is kiemelkedő Vorarlberg, több zenekara – mint például a HMBC zenei társulat – a hagyományos műfajt modern változatokban adja elő. Kulináris kínálatában is dobogós a régió: szakácsai évek óta szorosan együttműködnek a helyi termelőkkel. Amikor csak lehetséges, helyi és szezonális finomságokból varázsolnak hagyományosabb, vagy kreatívabb fogásokat. www.vorarlberg.travel