A MUISZ az akadálymentes turizmus mellett

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 26. 21:14

Szeptember 27. a Turizmus Világnapja, mely alkalomból a MUISZ közleményében kiemelte: fontos, hogy a turisztikai szolgáltatások a fogyatékossággal élők és az idősek mellett a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok számára is könnyen elérhetőek legyenek.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékos emberek szempontjainak figyelembe vétele, az újabb fejlesztéseknél és beruházásoknál kiemelt szerep jut az akadálymentesítésnek. Örvendetes, hogy egyre több szálloda, fürdő, közlekedési eszköz és turisztikai látványosság szolgáltatásai vehetők már igénybe a mozgásukban korlátozott személyek számára is.

A Budapestre látogató, mozgásukban korlátozott turisták ugyanakkor már a Liszt Ferenc repülőtéren szembesülnek az első kihívással, a városba történő bejutáshoz szükséges, megfelelően akadálymentesített gépjárművek hiányával.

A budapesti látványosságok ugyan nagy számban - bár nem teljes körűen - akadálymentesítettek, de megközelítésük sok esetben megoldhatatlan problémát jelent a látogatóknak.

Például az Országház esetében, ahol a buszok új parkolási rendje miatt - az alsórakparton az Olimpia Parknál leszállva - kizárólag lépcsőkön át juthatunk el a Parlament látogatóközpontjáig. Ez jelentősen megnehezíti az idősebb, bottal járó korosztály számára a Parlament megközelítését, a kerekesszékkel közlekedők számára pedig leküzdhetetlen akadályt jelent.

A gyönyörűen felújított közterek macskaköves burkolata is nehézséget jelent nem csak a kerekesszékkel közlekedőknek, de a babakocsis családok számára is. A mozgáskorlátozottak és babakocsival közlekedők számára kialakított liftek számának növelése és méretük megfelelő méretű átalakítása továbbra is prioritást kívánó feladat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége fontosnak tartja, hogy a fogyatékos  emberek ugyanolyan eséllyel vehessenek részt a turizmusban, így együttműködést kezdeményezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), annak érdekében, hogy felhívja a turisztikai szakmában dolgozók, valamint a döntéshozók figyelmét arra, hogy feltétlenül szükséges a speciális igények kiszolgálása, turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele. Az együttműködés egyik célja, hogy a MUISZ tagjai a MEOSZ segítségével megismerjék azokat a speciális igényeket, melyek a mozgáskorlátozott emberek utaztatása során felmerülnek.

.A MUISZ elkötelezett az akadálymentes turizmusért folytatott lobbi tevékenység mellett, legyen szó az akadálymentes közösségi közlekedés fejlesztéséről vagy a turisztikai látnivalók teljes akadálymentesítéséről.