A szívélyesség szívverése

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2014. október 30. 22:06

Havas élmények, vendégcsalogató rendezvények, kulináris élvezetek és számtalan téli aktivitás, amikkel, Stájerország idén télen is várja vendégeit. És nem utolsósorban egy szív alakú pad, amit először állítanak fel külföldön, megköszönve a magyar utazók kitüntetett figyelmét.

Stájerország hagyományos téli sajtótájékoztatója idén, rendhagyó módon, a Margitszigeten kezdődött. A magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák tartományának idegenforgalmi szakemberei ott állítottak föl ugyanis október 29-én egy szív alakú padot „Szívélyes üdvözlettel Stájerországból” felirattal. A kedves gesztus egyik apropója a vasfüggöny lehullásának 25. évfordulója, a másik a tartomány és Magyarország közötti szívélyes és hosszú évekre visszanyúló kapcsolat üdvözlése. A pad interaktivitása - miszerint a helyet foglalók kis ízelítőt kapnak a stájer üdülési élményből – arra buzdítja a potenciális utazót, hogy töltse szabadságát Ausztria zöld szívében.

 

A magyarokat nem is nagyon kell noszogatni, mivel a németek után a második helyen állnak az osztrák beutazó turizmusban, ráadásul szomszédunk tartományai közül, télen és nyáron egyaránt Stájerország a legkedveltebb célpont honfitársaink körében. (A tartomány a 2013/2014-es téli szezonban 74.259 magyar vendégérkezéssel és 305.154 magyar vendégéjszakával büszkélkedhetett.)

A sajtótájékoztató a Szent István téri Platz étteremben folytatódott, ahol a tartomány (melynek idei téli szlogenje: A szívélyesség szívverése) régiói, Magas-Stájerország, Schladming-Dachstein és a Mura völgyének üdülőparadicsomai mutatták be a szezon újdonságait, szenzációit, régióik egyediségét, vonzerejét.

Ausztria legszebb játszótere

A szabadidős programok széles skálája és kitűnő minőségű sípályák várják az izgalmakra éhes turistákat a Mura völgyi üdülőparadicsomban, amely január 15. és 25. között a FIS Freestyle Ski & Snowboard világbajnokságnak lesz otthona, mellyel a világ egyetlen olyan régiójává válik, ahol mind a 7 FIS (Fédération Internationale de Ski, International Ski Federation) világbajnokságot megrendezték.

A rangos sportesemény igazi premier lesz: először egyesül a Snowboard és a Ski Freestyle, és tizenegy nap alatt 23 versenyszámban mérettetik meg 50 nemzet közel 1000 sportolója.

A keretprogram is olyan látványos lesz, mint a sportversenyek. A Kreischberghalle – közvetlenül a völgyállomásnál – óriási cirkuszsátorrá változik, és megtelik élőműsorokkal.

Március 21-én snowcross-versenyre is sor kerül, ahol a hagyományos futam mellett a profik sziklákon ugrálnak keresztül, lejtőkön száguldoznak, rámpákon ugranak át és szaltókat hánynak.

Az adventi hagyományoknak is helyt ad a régió: 24. alkalommal tartják meg a farrachi Adventet december 4–8. között, ahol a gyönyörű kézműves tárgyak és kulináris élvezetek mellett számos kulturális program biztosítja a meghitt hangulatot. További adventi vásárok helyszíne lesz

Pölstaler (november 23.), a mura-völgyi óváros (november 28–30.), St. Ruprechter (december 6–7.), valamint  G’Schlössl Murtal kastélyparkja (minden advent szombat és vasárnap).

Akik nem a száguldás, csupán a hó és a friss levegő szerelmesei, azokat sítalpas túrázásra csábítja a régió: vastag hótakaróval borított erdők kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy a téli természetet a bőrünkön érezhessük.

 

A Mura völgye a jó ízek otthona is, ahol hagyományőrző vendéglátók szezontól függően helyi és hamisítatlan finomságok széles skáláját kínálják a látogatóknak, legyenek azok hal- és vadspecialitások, gombák, bogyók, mézeskalács- és cirbolyafenyőből készült különlegességek, vagy éppen a friss forrásvízből készült Mura völgyi sör. A legínycsiklandóbb tavaszi kulináris különlegességre március 14-én kerül sor: a Turracher Höhe szakácsai és gazdái együtt állnak a "tűzhelynél" és a Kornockbahn kötélpálya "nappali szobáját" ínyenc étteremmé változtatják.

www.murtal.at

 

TÉLmények Magas-Stájerországban

A mindennapokat kikapcsolni, lelassítani, és belekóstolni a hagyományos havasi életformába, erre a kalandra hívogat a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon át az eisenerzi Alpokig elterülő régió, ahol újraélhetjük a régi idők hagyományait, melegszívű emberekkel találkozva feledhetjük a hideget, a gazda konyhájában kenyeret és süteményt süthetünk, hótalpas vagy sítúrákon az idilli téli táj látványába feledkezhetünk, vagy akár puha gyapjút fonhatunk a rokkán.

 

Az adventi ünnepek itt a hagyományos bányászszokások – bőrugrás, a Borbála ünnep, vagy a bányász "mise-műszak" – jegyében telnek az olyan régi bányavárosokban, mint Eisenerz, Vordernberg, Radmer, Veitsch és GuBwerk. Idén 15. alkalommal rendezik meg a híres zarándokhely, a mariazelli bazilika lábánál az adventi vásárt, de az adventi hetek hangulatát élhetjük meg  Leobenben, Bruckban, Kapfenbergben és Mürzzuschlagban is, valamint idén először Alpiban, ahol a Roseggerhofban olyan hírességek adnak jótékonysági koncertet, mint Udo Wenders énekes, vagy az Edlseer együttes.

A mitterbachi Gemeidealpe Mariazell mellett igazi kuriózum a túrasízők körében, akik a lépésről lépésre csodálhatják meg a Hochschwab masszívumra nyíló kivételes panorámát. A Prabichlön a túrasízés elméleti és gyakorlati tudományába is bevezetik az érdeklődőket, akik fejlődésüket a Stuhleck lejtőin tesztelhetik, ugyanitt a profik az Osztrák Síbob Bajnokságon kápráztatják el a nézőket január 29-31-én.

A régió téli ajánlatait ötletes katalógusok mutatják be magyar nyelven is. www.hochsteiermark.at

 

Határtalan téli élmények

A Schladming-Dachstein régió 9 síterepének (85 felvonó, a 230 kilométernyi sípálya és a vadonatúj infrastruktúra) sokszínű ajánlata felejthetetlen téli élményeket garantál. A sísport központja a négy hegyen átívelő sípályarendszer, amely a Hauser Kaibling, a Planai, a Hochwurzen és a Reiteralm hegyeket köti össze egymással. Nyugatra a Fageralm, keletre pedig a Galsterberg, a Stoderzinken, a Riesneralm és a Planneralm tartozik még a Schladming-Dachstein régióhoz.

A régió egyik fénypontja a Dachstein-gleccser vadonatúj panorámás felvonóval közelíthető meg. A hegyállomás környezetében látványos attrakciók várják a látogatókat: Sky Walk kilátó, jégpalota, Ausztria legmagasabban fekvő függőhídja vagy „a semmibe vezető lépcső” gondoskodik az izgalmakról. Aki ezzel szemben inkább nyugalomra vágyna, a Schladming-Dachstein régióban számtalan lehetőség közül válogathat: egy sítúra a csodás, hóborította hegyek között, egy hótalpas kirándulás vagy egy könnyed téli séta a hófehér tájon át. Emellett a régió tökéletesen karbantartott sífutópályái is ideális feltételeket kínálnak kezdőknek és haladóknak egyaránt.

 

A kulináris kínálat terén is élen jár a régió: 97 síkunyhóban tradicionális receptek alapján készülő, autentikus ételekkel várják a betérőket. A kínálat a kiadós levesektől a hamisítatlan stájer sajtos fánkon át egészen a frissen készült rétesig terjed.

A régió gyermekbarát kínálata is vonzó: Riesneralmon található Ausztria első gyermekek számára kialakított sípályarendszere és leghosszabb szállítószalagja („Krispini-Expressz” – 176 méter hosszú). A gyermekekre öt különböző sípálya, tányéros és komfort tányéros felvonók, két varázsszőnyeg, egy hullámpálya, egy játékház és egy élménypálya vár. Planneralmon gyakorlólifttel, varázsszőnyeggel, valamint boszorka- és varázserdővel rendelkező jól felszerelt gyermekbirodalom gondoskodik a legkisebbek élményeiről.  A Fageralmon „Viking-szakaszt”, a „Fagerwaldi erdő állatai” névre keresztelt útvonalat és az „Indiánösvényt” lehet felfedezni. A Pruggernben található Galsterbergen felépített gall faluban a legfiatalabb síelők megismerhetik Galsterixet és Bottelixet, a gallokat és a rómaiakat, de még vadmalacokkal is találkozhatnak. A Stoderzinken gyermekbirodalma napfényes fekvésének, könnyű áttekinthetőségének és 1700 méter magasan található, hóbiztos fekvésének köszönheti kedveltségét.

Azokat pedig, akik a pihenés óráiban sem kívánnak megválni az internettől, a Schladming-Dachstein üdülőrégió területén található 300 hozzáférési pont (Ausztria egyik legnagyobb ingyenes wifi hálózata) engedi hozzáférni a közösségi média nyújtotta lehetőségekhez.

www.schladming-dachstein.at