Atomjégtörővel az Északi-sarkra

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 03. 09:00

Nem mindennapi utazásról tértek vissza nemrég az 1000 Út Utazási Iroda utasai: Murmanszkból indulva atomjégtörő fedélzetén látogattak el az Északi-sarkra. Az utazás több szempontból is egyedi és különleges volt, Rosatomflot kikötő-bázisára például már a belépéshez is speciális engedély kell.

A hajó az „50 Éves Győzelem" névre hallgat, ez a világ egyik legerősebb atommeghajtású jégtörő hajója, amely néhány ilyen kivételtől eltekintve fontos kutatómunkát végez tudósokkal a fedélzetén.  Indulás előtt az expedíciós legénység részletes beszámolót tart a partraszállás sajátosságairól és az atomjégtörő, illetve a helikopter biztonsági előírásairól, a partraszállások helikopterrel és gumicsónakokkal történnek.  Miután már a legénység minden részletes tudnivalóba beavatja a nemzetközi társaságot, megmutatják a hajó szívét: az atommeghajtású motort.

 

Az utazás 14 napos, melyet az utasok javarészt a hajón töltenek, azokban a kabinokban ahol egyébként a kutatók szoktak megszállni. A szobákban nem szabad luxuskörülményekre számítani. Napközben ahol lehet, partra szállnak az utasok, akik ha szerencsések, lencsevégre kaphatnak néhány jegesmedvét, delfint, fókát vagy bálnát.

Az út során teljes ellátást élvez a csapat, az expedíción résztvevő társaság változatos és multikulturális, a világ minden részéről érkeznek „felfedezők". Az utasokat csoportokra osztják, akik általában együtt mozognak a kirándulásokon. Napközben rengeteg előadást tart a velünk utazó szakemberekből álló expedíciós-team, mindent megtudhat a csapat a jellemző élővilágról, geográfiáról, a jégsapkák olvadásáról és az éghajlat változásáról.

 

Az út fénypontja az Északi-sark elérése. A hajónk kiköt, ledob egy több tonnás vasmacskát, majd következik a partraszállás. Az utasok beszámolója szerint egyszerre felemelő és hátborzongató érzés, amikor az ember kilép a jégre, és belegondol, hogy csak egy jégréteg választja el a több mint 4000 méter mély óceántól. Mindenki készít néhány különleges fotót, a csapatot alakzatokban fotózzák a hajóról és kezdetét veszi a sarki piknik. Sörasztalokon terítenek meg, majd elkezdődik az ünneplés. A bátrabbak még a jeges vízben is megmártózhatnak.

 

A bakancslistás utazásra legközelebb jövő nyáron nyílik lehetőség, mert tenger csak a nyári hónapokban alkalmas erre a célra. Mindössze 2-3 időpontban indul júniusban és júliusban.