Csoporttal a világ körül

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. április 29. 15:24

Hálás, hűséges és igényes utazóközönség a körutazóké, akik éppen a magas visszatérési arány miatt évről évre elvárják az új desztinációkat, így a terméket folyamatosan fejleszteni kényszerülnek az utaztatók – derül ki a piaci tendenciákat feltérképező tavaszi körképünkből.

Jól indult a szezon a körutaztatóknál: az előfoglalási akciók 2015-ben is népszerűek voltak, március végéig a kapacitások jelentős részét értékesítették.

Az egyik legjelentősebb piaci szerepelő, a Fehérvár Travel árualapjának több mint 70 százaléka gazdára talált a katalógusának megjelenése utáni egy hónapos előfoglalási időszakban, ilyenkor egyes napokon több mint 1000 utas jelentkezik náluk – tudtuk meg Ribi Péter cégvezetőtől. Az értékesítés dinamikája a többi programgazdánál is hasonló.

Jókedvű Z(s)eppelin-utasok


Miközben a visszatérő vevők nagyfokú biztonságot adnak az eladásban, éppen a törzsutasok magas aránya miatt nem ülhetnek babérjaikon a termékfejlesztés során a szervezők. „A legfontosabb feladatunk, hogy újdonságokat nyújtsunk, ezért folyamatos a túrák átdolgozása, frissítése" – nyilatkozta lapunknak Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin Utazási Iroda irodavezetője. A nehéz éveken túljutva nem kellett a minőség rovására programokat kialakítaniuk, 2015-ben szakmailag is színes, színvonalas csomagokkal rukkolhattak elő – tette hozzá.

 

Kevés a fehér folt

A Fehérvár Tavel 2014-es katalógusában szereplő és idén is megtartott 114-féle programját több újdonság gazdagítja: a tavasztól őszig terjedő időszakban Türingia, Szászország, Dalmácia, Szerbia, késő ősszel pedig Vietnam, Laosz és Kambodzsa is válaszható úti cél lesz A Halong-öböltől Angkorig elnevezésű termék keretében.

Az elsősorban európai utazásokra fókuszáló Z(s)eppelin új ajánlatban fogta össze Brüsszel, London és Párizs, Észak-Spanyolország és a Baszkföld, Ferrara és Bologna, Szicília bemutatását. Nagy siker a nyári, máramarosi és bukovinai kolostorokat meglátogató termékük, az Athén és Szantorini körutazás és a repülős nagy szicíliai körút. A 2015-ben bevezetett Tavaszköszöntő sorozatuk (köztük repülős mediterrán városlátogatások és közeli desztinációkat megcélzó autóbuszos programok) az előzetes várakozásokat messze túlszárnyalva teljesített.

Európa összes országának lefedését tűzte ki stratégiai célként a Proko Travel, 2015-ben ezért indít csoportot Moldáviába, Fehéroroszországba, Ciprusra, Máltára, Boszniába, Albániába. A Green Travellel összefogva dolgozták ki török ajánlatukat, kihasználva a chartergép üres lábait a szezon elején és legvégén. A „Ha Amerika, akkor Proko" mottó jegyében fókuszálnak az amerikai kontinensre, a további fejlesztés irányát is ez jelenti – tájékoztatott Prónay Gyula ügyvezető. Az egyediséget szem előtt tartva tették bele két programjukba is a milánói expót.

Új igényként jelent meg a Prokónál a szervezett egyéni körutazás iránti kereslet. A „free independent traveller"-ek angol nyelvű itinert és helyszíni idegenvezetőket kapnak, kombinálva ezzel az egyéni és a csoportos utazás előnyeit.

A JTB a távol-keleti utakra fókuszál


Az Ázsiaspecialista és a Japánspecialista brand tulajdonosa, a JTB a távol-keletre utazókra fókuszál, nem csak utasaik, munkatársaik is Ázsia szerelmesei. „A Japánspecialista márkán belül a magyar idegenvezetéssel kínált körutazásaink körét bővítettük. Ugyan évről évre nő nálunk a Japánba szervezett egyéni utazások száma, az idegenvezetővel szervezett túrák még mindig népszerűbbek. Ez leginkább a szigetország különleges kultúrájának és az azt jól ismerő, Japán-szakértő idegenvezetőinknek köszönhető" – tudtuk meg Simon Karolina kiutazási vezetőtől. Újdonságuk Okinava egzotikus szigetvilága, ahová számtalan ajánlatot állítottak össze. Szintén először indítják el a Szingapúr–Hongkong–Tokió körutazásukat magyar idegenvezetővel, az ázsiai metropoliszok szerelmesei számára.

Az Ázsiaspecialistánál több az egyéni utas, itt elsősorban a személyre szabható körutazásokat fejlesztették és bővítették további desztinációkkal. Van csoportos utazásuk erre a területre is, a két-két koreai és indonéziai, valamint a Malajzia–Szingapúr túrájukat idén is elindítják, ennél több termékkel azonban nem akarnak beszállni a távol-keleti körutas „versenybe".

 

Egyre magasabban a léc

„A legalacsonyabb árakat kereső utas nem hűséges, kifizetődőbb a minőségi szolgáltatásokra koncentrálni" – szögezte le Prónay Gyula. Tapasztalata szerint a közönség minőségi elvárásai egyre magasabbak, továbbra is a jó ár-érték arányú termék a nyerő. A Proko Travel szálláshelyei között egyre több a négycsillagos hotel, ezeket jellemzően félpanzióval keresik. A színvonalas szolgáltatás alfája és ómegája azonban az idegenvezetés, ezért küldik minden évben továbbképzésre és specializálják idegenvezetőiket egy-két célországra.

Európa összes országának lefedését tűzte ki stratégiai célként a Proko Travel

 

A keresletet a politikai helyzet is befolyásolja. Náluk az oroszországi utazások iránt csökkent, a két éve még gyengélkedő Egyiptom és Görögország iránt viszont nőtt az érdeklődés.

A termékek eladhatóságát a Prokónál az ingyenes vidéki transzferek javítják. A Z(s)eppelin kedvezményes parkolási és szálláslehetőségekben gondolkodik Budapesten és Szegeden is.

 

Szegmentálás a terméken belül

A kulturális körutazások bázisát továbbra is a 60 éven felüliek adják, a Z(s)eppelin irodavezetője szerint az utazóközönség nagy átlagban mégis fiatalodik. A Proko a fiatal korosztályt túrázós programokkal igyekszik megszólítani, szlovák, osztrák, svájci kirándulásokat szerveznek számukra.

Stabilnak tűnik az a réteg, akit az exkluzív ajánlatok érdekelnek. A tehetősebbek jellemzően a repülős programot választják, a mediterrán térség és az észak-európai országok szépségei igen keresettek. Egyes desztinációk (Nord Cap, Madeira, Izland, Ausztrália, Új-Zéland, Peru, Bolívia) eleve felső kategóriásnak számítanak, ide a részvételi díj meghaladhatja az egymillió forintot fejenként.

Egyre jellemzőbb, hogy a programgazdák adott ajánlaton belül is szegmentálnak. A Fehérvár Travel az utazások alatt jelentős számban négy-, esetenként ötcsillagos szálláshelyet használ. Több úttípust meghirdetnek rövidebb és hosszabb verzióban, illetve bizonyos úttípusoknál egyes csoportokat város környéki, más csoportokat pedig városi szállodában helyeznek el. A Proko utasai például Madeirán három- és négycsillagos szállodát is választhatnak.

Két vadonatúj luxusjárművel bővítette flottáját a Fehérvár Travel


A JTB két-három havonta egy alkalommal kétféle körutazást indít Japánba, az úti cél ugyanaz, az árban foglalt szolgáltatások viszont különböznek. A „de luxe" kategóriá­ban nincsenek rejtett költségek és addicionális programok, az utasok mozgatása folyamatos, az összes kirándulás és az összes belépőjegy benne van az árban. Az elérhetőbb árú „basic" kategória nagyobb szabadságot ad a részvevőknek, csak néhány kirándulás szerepel a csomagban, a többi szabadon válaszható. „Nem akartuk elveszíteni sem a kisebb anyagi lehetőséggel rendelkező utasokat, sem azokat, akik nem szeretnek folyamatosan a csoporthoz igazodni, ugyanakkor szükségük van a magyar idegenvezető által nyújtott biztonságra és értékelik a helyben kapott információkat" – magyarázta a termék születésének hátterét Simon Karolina.

A weboldal fejlesztését szinte minden iroda a prioritások között említette. A februártól új irodában működő Zseppelin, és az új bázisát tavaly elfoglaló Fehérvár Travel is korszerűsített, könnyű keresési lehetőséget és gazdag információs tartalmat nyújtó honlappal várja utasait.

 


Izrael az első, felkészül Németország

Az MSE Tours kis irodaként a piaci réseket keresi, a kulturális és vallási turisták mellett célközönségét középiskolás és egyetemista csoportok színesítik.

A hosszú idők után először megjelentetett nyomtatott katalógusukban az iroda védjegyévé vált Izraelnek kitüntetett szerep jut, utazásaik mintegy 55 százaléka ide irányul. A programok struktúrája, tartalma kissé minden évben átalakul, az élményszerűség jegyében egyre több természeti képződmény, forrás, sivatag, fürdő kerül bele.

Az izraelihez hasonló lendülettel fordulnak az idén Németország felé. „A vallási utazásszervezésben szerzett tapasztalataink alapján felkérést kaptunk a DZT magyarországi képviseletétől, hogy a 2017-ben esedékes Luther-évfordulót előkészítsük, a református-evangélikus programokat ismertessük, utazásokat, tanulmányutakat szervezzünk, elsősorban Thüringiába" – tudtuk meg Réthy Júlia igazgatótól. A hazai utazóközönség figyelmét prezentációk, filmvetítések során igyekeznek felkelteni.

Üzbegisztánba, Iránba is visznek évente egy-két csoportot, Szíria „elengedését" viszont fájdalmas veszteségként élték meg.



 

A cikk a Turizmus Panoráma magazin áprilisi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!