Így nyaraljunk Horvátországban

 2014. április 24. 15:14

A Balaton, Török- és Görögország mellett Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél a magyar családok körében. Sokan saját maguk szerveznek meg mindent, mások előre leszervezett nyaralási ajánlatokat vesznek igénybe, szállodai szolgáltatásokat, hajós nyaralásokat.

Mi, merre, mennyi?

Szezon előtt rendszeresen visszatérő kérdés: mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás? Ez persze az igényektől is függ, illetve attól, hogy mikor készülünk déli szomszédainkhoz. Előszezonban ugyanis egy két fős apartman ára nagyságrendileg 60-80 ezer forint, de ha ugyanebbe az apartmanba mennénk július közepén, közel a dupláját kell kifizetnünk. A szállodai szolgáltatások 70 ezer forinttól indulnak, egészen a négycsillagos, közel 300 ezres ajánlatokig.

Érdemes folyamatosan figyelni az akciókat, kedvező horvátországi szállásokat ITT is találunk.

 

Utazás, étkezés

Ha az Isztriára, vagy a Kvarner-öbölbe készülünk, akkor az utazásra 8 ezer forintot költünk. Ha viszont valódi mediterrán hangulatban szeretnénk nyaralni és Dalmáciába készülünk, akkor csak a horvát autópályán elköltünk közel 15 ezer forintot. Ha a teljes útiköltséget nézzük egy Budapest – Split útvonal oda-vissza (benzin + autópálya) nagyságrendileg 80 ezer forint.

A másik kardinális kérdés általában az étkezések ára. Ha az átlagos árakat vesszük figyelembe, a főételek (tintahal, csevap) átszámolva 2400 forintra jönnek ki, egy pizza 1500 forint. Természetesen a halételek árai rendre felkúsznak az egekbe. A strandokon egy fagyiért 300 forintot, egy hamburgerét pedig 800 forintnyi kunát kérnek el.

 

Hol tudunk spórolni?

Érdemes a nyaralásunkat nem a főszezonra időzíteni. Június végén is nyárias már az idő Horvátországban, illetve még egész szeptemberben is. Ha kocsival utazunk, próbáljuk meg az üres helyekre utasokat toborozni (sok ilyen fórumot találunk az interneten), illetve az is egy megoldás – igaz, kevésbé élvezetes - , hogy rendszeresen az apartmanunkban étkezünk.

Egy dolgon viszont nem szabad spórolni, ez a biztosítás. Érdemes az autóra assistance biztosítást kötni, emellett pedig poggyász és balesetbiztosítás sem árt.  Sok biztosítás még a strandlopásra is kiterjed.