Ismerjük meg Afrikát – kiállítás és vásár az Utazáson

Forrás: turizmus.com

 2015. február 26. 18:31

Az A pavilon egyik sarka immár negyedszer szól Afrikáról. A Globoport Afrika Expo és Vásár célja, hogy a látogatók jobban megismerjék ezt a hatalmas kontinenst. Az érdekes növényekkel dekorált, színes, mozgalmas pavilonrész 15 országot és 25 kiállítót gyűjtött egybe, mintegy 600 négyzetméteren.

A magyar turisták alig ismerik a kontinenst, inkább csak az észak-afrikai turistaközpontokat látogatják, bár ezekbe is hullámzó a kiutazás, az olykor kiélesedő politikai helyzetekhez igazodva. Ami Afrika több országát illeti, legfeljebb az úti filmekig, a nemzeti parkokról, betegségekről, harcokról szóló híradásokig terjed az ismeretünk.

Szilasi Ildikó Hermina történész, Afrika-kutató, a kontinens megszállott híve és propagálója ezúttal sem elégedett meg azzal, hogy csupán az országok színpompás kézműves termékeit mutassa be. Afrika fontosságát és az egyre inkább erősödő, terebélyesedő afrikai–magyar kapcsolatokat mutatja, hogy a fővédnökséget a félig szegedi származású Hanna Tetteh, Ghána külügyminisztere vállalta. Angola, Etiópia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Kenya, Kongó, Szenegál, Szudán is bemutatkozott.

A vásár látogatói közül sokan érdeklődtek a kontinens egyszerű hétköznapjai vagy éppen turistafogadó készsége és szolgáltatásai iránt, amelyekről elég csekély azon magyaroknak is az ismerete, akik meg tudnák fizetni ezeket a távoli utazásokat. Ezúttal sem hiányoztak az afrikai származású és stílusú termékeket kínáló hazai vállalkozások.

A megnyitót a Pályázati lehetőségek és új piacok Afrikában című konferencia követte, ennek témája a magyar Afrika-politika jövője, és az Európai Fejlesztési Alap (EDS) által nyújtott pályázati lehetőségek. A konferencián az Expo szakmai együttműködő partnerei, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika-főosztálya, a Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Segélyezési főosztály, a Pécsi Tudományegyetemen működő Afrika Kutatóközpont és a Magyar Afrika Társaság képviselői is jelen voltak.

Február 27-én további üzleti találkozókra, valamint a résztvevő afrikai országok bemutatkozójára is sor kerül.