Liszt Ferenc munkásságát bemutató kulturális útvonal sarokpontjait dolgozták ki Bécsben

Forrás: MTI

 2015. november 09. 17:19

Liszt Ferenc életét és munkásságát bemutató kulturális útvonal sarokpontjait dolgozták ki Bécsben, ahol Perényi János bécsi magyar nagykövet és Helmut Bieler, a burgenlandi tartományi kormány kultúráért felelős tagja több szakértővel, zenetudóssal együtt tárgyalt a két ország közös projektjéről.

A Liszt Ferenc-út célja a zeneszerző életművének és örökségének bemutatása, a nemzetek közötti párbeszéd, egyben a kulturális turizmus elősegítése. A szervezők tervei szerint a Liszt-út bekerülne az Európa Tanács kulturális útvonalai közé.

A projekt jól illeszkedik a magyar és burgenlandi kormányzat azon törekvésébe, hogy a szoros kétoldalú kapcsolatokra alapozva sokoldalú programokat valósítsanak meg európai keretek között is - tájékoztatta a bécsi magyar nagykövetség az MTI-t.

A Kulturális útvonalak programot az Európa Tanács 1987-ben indította azzal a céllal, hogy az egyes európai országok kulturális értékeit összekötő közös örökséget hangsúlyozza.
Magyarország 2013. március 1-jén csatlakozott a programról szóló megállapodáshoz.

Jelenleg 29 európai kulturális útvonal létezik, amelyek közül öt - az európai zsidó örökség útvonala, a Szent Márton útvonal, az Iter Vitis (borászati) útvonal, a történelmi fürdőhelyek útvonala, valamint a szecesszió európai hálózatának útvonala - halad át Magyarországon.