Megnéztük az EVA Air Boeing 777-esét Bécsben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. november 27. 16:16

Aki Thaiföldre akar utazni és az odajutás legkényelmesebb módját keresi, az vegye az irányt Bécsnek, ahonnan az EVA Air vadonatúj Boeing 777-esei közvetlenül Bangkokba repítik. Minap egy csapat magyar utazási irodással mi is megnézhettük, hogy mit tud ez a géptípus.

Az utazási irodáknak és a szaksajtónak szervezett bécsi tanulmányút apropóját az adta, hogy a Magyarországon az Aviareps Kft. által képviselt tajvani légitársaság októbertől új géptípust állított szolgálatba a Bécs–Bangkok–Tajpej útvonaton, amelyet egyébként már 25 éve repül. A Boeing 777-300 ER-re történő átállással párhuzamosan ezen az útvonalon bevezettek egy új fedélzeti osztályt is.

 

Tenyérszkenner és Hello Kitty

Ahhoz, hogy a bécsi Schwechat betonjára léphessünk, a repülőtéren ideiglenes belépési engedélyt állítottak ki mintegy 40 fős csoportunk számára, amihez egyesével mindenkit lefotóztak és tenyérszkennerrel egy biológiai azonosító is készült rólunk. A személyre szóló chipkártyával felszerelkezve vonulhattunk a légi utasoknál szokásos biztonsági ellenőrzéshez, majd a reptéri busszal a Boeing 777-eshez.

Csoportkép a Boeing 770-es lépcsőjén (Forrás: repulnijo.hu)

A „Triple Seven" három különböző festéssel repül, nekünk ezúttal egy régebbi dizájn, a Star Alliance feliratú jutott, emlékeztetve, hogy az EVA Air 2013 óta a légi szövetség tagja. Ennél sokkal „cukibb" lehet a Hello Kitty-stílusra hangolt gép, amelynek nemcsak a külső festésén díszeleg a cicalány, de a beszállókártyán, az utaskísérők ruháján, sőt a felszolgált süteményeken is. Hello Kitty jellemzően Párizsba „repül", így sajnos a Bécsből indulók nemigen találkozhatnak vele – mesélte Tóth Attila, az Aviareps Kft. ügyvezetője.

 

Emelt szintű turistaosztály, királyi business

A Boeing 777 legnagyobb újdonsága az elite osztály bevezetése a fedélzeten. Ez tulajdonképpen egy emelt szintű turistaosztály, amely a business és az economy közé ékelődve, a gép középső részét foglalja el, összesen 56 helyet kínálva. Itt egy sorban nem 3x3 ülés van, mint a turistán, hanem 2-4-2-es az osztás, vagyis praktikusan egy négytagú család együtt tud ülni középütt. Az ülés már-már fotelszerű, a háttámla is mélyebbre dönthető, a lábunknak pedig 15 cm-rel nagyobb hely jut, mint az economyn.

Középütt négyen ülhetnek az elite osztályon (Forrás: AIRportal.hu)

A sokatmondó Royal Laurel névre keresztelt businessosztályt a világ más tájain már 2012-ben bevezette az EVA Air, Bécsben szintén az új gép beállításával vált elérhetővé. A fordított halszálkás, 1-2-1 elrendezésnek köszönhetően a maximum 39 businessutas meglehetős privát szférát élvezhet, és mindenki folyosó mellett ül. Az ülés két méter hosszú, teljes ággyá alakítható, mindegyikhez tartozik saját fogas, cipőtartó és tároló a személyes holminak, valamint egy nagyméretű, kihajtható képernyő.

Ami meglepett: a két prémiumosztály fizikailag a repülőgépnek majdnem a felét fogalja el, a turistaosztály 238 utasa a gép másik felén osztozik.

A légitársaság az általánosnál nagyvonalúbb poggyászkeretet ad, még a turistaosztályon is 30 kg-ig csomagolhatunk, az elite-utasoknak 35 kg, a businessen ülők számára pedig 40 kg az ingyenes súlyhatár.

Kényelem a businessosztályon (Forrás: evaair.hu)

A Boeing 777-es heti négy közvetlen járatot teljesít a Bécs–Bangkok–Tajpej útvonalon. A bécsi repülőtérről este fél 8-kor indul, a visszaúton pedig délelőtt fél 10-kor landol, így Magyarországról kényelmesen elérhető. Érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy Bangkokban extra költség nélkül megszakíthatjuk (stopover) az utazásunkat, akár az oda-, akár a visszaúton, így beiktathatjuk programunkba a város megismerését.

A továbbutazáshoz Tóth Attila az EVA Airral szoros kapcsolatban álló Bangkok Airwayst ajánlotta az utazási irodások figyelmébe, így egyetlen jegy kiállításával el lehet jutni a népszerű thaiföldi és más ázsiai desztinációkba. Nem beszélve arról a pluszról, hogy a magát butik-légitársaságnak tituláló Bangkok Airways belföldön is meleg ételt szolgál fel a fedélzetén, a lounge-t pedig minden utasa számára ingyenesen biztosítja.

Amikor légitársaságot keresünk Thaiföldre, azt sem árt figyelembe venni, hogy az EVA Airt minden évben beválasztják a világ tíz legbiztonságosabb légitársasága közé, és egyike a világ nyolc légitársaságának, amelyeket a Skytrax ötcsillagosra minősített.

 

Lovas kiképzőközpontból szálloda

Az Aviareps – nevével ellentétben – azonban nem csak légitársaságok GSA-ja Magyarországon, 2015 januárjától a Marriott International szállodavállalat B2B képviseletét is ellátja az utazási irodák felé hazánkban, valamint 9 további kelet- és dél-európai országban (Románia, Bulgária, Horvátország, Szlovénia, Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Macedónia).

Bécsben több Marriott-ház is található, mi kettőben jártunk csoportunkkal. Az Imperial Riding Shoool Renaissance Vienna Hotel már nevével sejteti, hogy itt egy történelmi épület falai között alakítottak ki szállodát. A házat 1850-ben emelték a katonaság lovas kiképzőközpontjának, amelyet Ferenc József császárról neveztek el.

Az Imperial Riding Shoool Renaissance Vienna Hotel lobbyja (Forrás: marriott.com)


A ló mint díszítőelem megjelenik a klasszikus eleganciával berendezett szobák dekorációjában is, a szállodának egyébként 321 standard delux szobája és 26 lakosztálya van. A lakóegységeket négy éve újították fel – tudtuk meg Pál Gabriella sales directortól, aki a Vienna Mariott Hotel értékesítésért is felel.

Az Imperial a Belvedere mellett, tíz perc sétára található a Ringtől, és csupán két villamosmegállónyit kell utazni a közvetlen reptéri járathoz (City Airport Train).

A ház árazása négycsillagos, de minőségével, szolgáltatásaival megüti az öt csillagot, üzletpolitikai okból mégsem kategorizálták – tette hozzá Berkes Dorottya, a Marriott International Magyarországért és Délkelet-Európáért felelős sales managere. Ennek az az oka, hogy a Renaissance brandet eredetileg az orvos- és gyógyszerészkonferenciák kiszolgálására létesítették, amelynek résztvevői számára viszont nem engedélyezett az ötcsillagos szállodai elhelyezés. A MICE-vendégek tehát mindent megtalálnak itt, amire szükségük lehet, így 15 konferenciatermet, két éttermet, a kikapcsolódáshoz fitnesztermet, úszómedencét, szaunát, és egy kétezer négyzetméteres kertet is, amely nyaranta grillpartik helyszíne, de a csoportok igényei szerint télen is hasznosítják.

A lovas motívum a szobákban is megjelenik (Forrás: marriott.com)


Szintén kedvelt üzleti szálloda a Courtyard by Marriott Vienna Schoenbrunn, amely a Schönbrunni-kastély közelében található, így szabadidős turistáknak is jó bázis lehet Bécs felfedezéséhez, és még a kedvencünket sem kell otthon hagyni, mivel a ház deklaráltan kutyabarát.

Aki Thaiföldre akar utazni és az odajutás legkényelmesebb módját keresi, az vegye az irányt Bécsnek, ahonnan az EVA Air vadonatúj Boeing 777-ese közvetlenül Bangkokba repíti. Minap egy csoportnyi magyar utazási irodás között mi is megnézhettük, hogy mit tud ez a géptípus.