Múzeum lett Saddam Hussein palotájából

Forrás: BBC Travel

 2016. november 05. 12:35

Több éves munka eredményeként szeptemberben évtizedek óta először nyitottak múzeumot Irakban, melynek helyszínválasztása kiemelkedő jelentőséggel bír. Saddam Hussein egykori palotájával azt kívánják szimbolizálni, ahogyan a diktatúra és zsarnokság helyét átveszi a civilizáció és az emberség.

Irak számos okból történelmi jelentőségű ország. A képzeletbeli lista éléről mégis kiemelendő a tény, hogy olyan helyen terül el, ahol a legkorábbi civilizációk emelkedtek fel. Az 1980 óta zajló háborúk okán azonban a média sokkal inkább az ország rossz oldalát hangsúlyozta, megfeledkezve erről a lenyűgöző történelemről. Egy új múzeum azonban igyekszik mindezt megváltoztatni.

 

Forrás: http://www.bbc.com/

Az olajban gazdag dél-iraki Basra városban, amely telis-tele az ország gazdag történelmét idéző antikvitásokkal, évtizedek óta első múzeumként nyitotta meg kapuit a Basra Múzeum szeptember 27-én.

Qahtan al-Obaid, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a helyszín kiválasztásával azt kívánták szimbolizálni, ahogyan a diktatúra és zsarnokság helyét átveszi a civilizáció és az emberség.

A múzeum nyitása egy nyolc éves terv csúcspontja, mely Dél-Irak történelmét kívánja elmesélni és egy kulturális ébresztőt fújni Basra városának. A pénzhiányra való tekintettel azonban egyelőre csak egy kiállítást tudtak megnyitni: ez 2000 évre mutat vissza Basrában vert ezüst érmékkel, cserépedényekkel, burkolatokkal és koporsókkal. Terveik szerint a múzeumban további három kiállítást nyitnak majd körülbelül 3500-4000 tárgyat bemutatva Irak babiloni, asszír, sumér és iszlám idejéből.

Al-Obaid számos nehézségről mesélt, amivel a nyitásig szembe kellett nézniük. Áprilisban például siíta erők azzal fenyegettek, hogy elfoglalják a Lakeside Palotát, mely a mai napig viseli a britek után autóbombák nyomait. A több évtizedes önkényuralom, idegen megszállások, hadviselés és az iszlám állam felemelkedése rányomta a bélyegét a területre. Az erőszak értékes antikvitások eltűnését, az infrastruktúra összeomlását és civil szervezetek megszűnését eredményezte.

A britek 2008-as távozását követően al-Obaid több iraki lakossal összefogva kampányolt és szervezett gyűjtéseket a palota múzeummá válásáért. A Basra Múzeum céljaként tekintik, hogy segítse az irakiakat megérteni saját történelmüket, illetve, hogy a külföldiek felé pedig más képet fessen az országról.

Forrás: BBC Travel