Por-Bajin titka

Forrás: turizmus.com

 2016. június 23. 13:58

Szibériában, több ezer kilométerre Moszkvától, a mongol határ közelében található a különleges építményeiről elhíresült Por-Bajin nevű sziget, amelyik ma a világ egyik legizgalmasabb úti céljának számít.

Egyes források szerint 1891-ben fedezték fel a tó közepén lévő szigetet és annak különös romjait. Kilenc évvel ezelőtt ismét járt egy kutatócsoport a szigeten, de továbbra is számtalan nyitott kérdés maradt az építmények eredetét illetően. Először is, hogy miért építkeztek itt, távol minden kereskedelmi útvonaltól, stratégiai ponttól és nagyvárostól?

Afféle turisztikai, még inkább túrázóknak való csemege ma is Por-Bajin, hiszen kevesen járnak erre, és aki ellátogat, az sem tudja megfejteni, mi volt itt, erőd, börtön vagy templom?

 

Egyes vélemények szerint az ujgur királyság egyik stratégiai létesítménye működhetett itt.  Valamikor a 744-800 közötti időkben épült a palota, amely stílusában és egyes elemeiben – például a csempék tekintetében – kínai hatást mutat.

Lehet, hogy nem sokáig túrázhatnak errefelé a különleges tájakat kedvelők. A klímaváltozás hatására Por-Bajin ugyanis lassan lesüllyed az örök fagy és hó birodalmából, és eltűnik, mint valamiféle Atlantisz. Irina Archanceva régész szavait idézi a Vagabond online svéd magazin, aki szerint az erózió és a már most látható repedések hatására Por-Bajin falai 80 év múlva teljes egészében a tóba fognak omlani.