Romokban Egyiptom turizmusa

Forrás: Napi.hu

 2016. február 03. 15:33

Az orosz utasszállító gép tavalyi katasztrófája pusztító hatással járt Egyiptom turizmusára, hírügynökségi forrás szerint Sharm El-Sheikh kísértetvárossá vált. Az ország új küldőpiacok megnyerésével igyekszik pótolni a kieső oroszokat és briteket.

Bár még nem bizonyosodott be százszázalékosan, hogy a Sharm El-Sheikhből indult orosz utasszállító repülőgép azért zuhant le tavaly októberben a Sínai-félszigeten, mert bomba robban a fedélzeten, a szerencsétlenség kiütötte a térség idegenforgalmát – írja a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Napi.hu.

2015 utolsó két hónapjában egymillió turista kereste fel Egyiptomot, ami 41 százalékkal kevesebb a 2014. november–decemberi adatnál. Ilyen kevesen 2005 óta nem utaztak az észak-afrikai országba. Amani El-Torgoman, az Egyiptomi Turisztikai Szövetség igazgatóságának tagja egyenesen az ország turizmusának összeomlásáról beszél.

A külföldi látogatók most olyan turistaparadicsomoknak is hátat fordítottak, amelyek megúszták a korábbi visszaeséseket. A 2011-es arab tavasz után például lekerült a látogatók célpontjainak listájáról Kairó, Luxor és Asszuán térsége, mert ezeket nem tartották biztonságosnak. A tengerparti turizmus azonban túlélte ezt az időszakot. Most viszont Sharm El-Sheikh kísértetvárossá vált.

A baj egyébként már a repülőgép-szerencsétlenség előtt jelentkezett. A június 30-ával végződött költségvetési évben 7,3 milliárd dollárt hozott az idegenforgalom Egyiptomnak, míg 2010-ben, a Hoszni Mubarak elnök bukását hozó forradalom előtti utolsó évben 12,5 milliárd dollár volt az ágazat bevétele.

A népszerű egyiptomi üdülőhelyről induló gép lezuhanása után Oroszország és Nagy-Britannia is korlátozta az országba induló légi járatok számát. Ezzel megakadt a 2011-es és 2013-as visszaesés után megindult növekedés az idegenforgalomban.

„A hanyatlás oka világos: legnagyobb piacaink korlátozásokat vezettek be Egyiptommal szemben. Ezért igyekszünk új piacokat szerezni" – mondta Ahmed Hamby, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal elnökhelyettese. Ezek közé tartozik Bulgária, Csehország és Lengyelország, illetve a világ más részein a latin-amerikai országok, India és Kína. Emellett igyekeznek életet lehelni az arab világon belüli és a belföldi turizmusba is.