Stájerország – féltve őrzött téli népszokások

Forrás: turizmus.com

 2015. november 30. 16:51

Steiermarkban számos, az UNESCO által is jegyzett, több száz éves hagyományt őriznek, melyek a színes téli programkínálat alapját képezik.

Az öblarni krampuszjáték

A Schladming-Dachstein üdülőrégióban található Öblarn főterén minden év december 5-én tartják a hagyományőrző krampuszjátékokat, amelyen a gyermekek is nyugodtan részt vehetnek. A virgács itt nem kerül bevetésre, mert ennek a tradicionális előadásnak a célja nem az erőszak közvetítése, hanem sokkal inkább egy régi népszokás életben tartása. Az olyan szereplők, mint a svábbogár, az ördög vagy vesszőfonó különleges hangulatot varázsolnak a színpadra és a nyár-tél játék is előadásra kerül. A XVIII. századból származó eredeti szöveggel előadott darab az utolsó ilyen jellegű népi előadás Stájerországban.

 

Hagyományőrző Mikulás-játékok

Bad Mittendorfban immár több mint 100 éve december 5-én rendezik a Mikulás-játékokat. A résztvevő mintegy 80 férfi és fiú Krungl településről indul útnak és teszi meg az 5 kilométeres távot Bad Mitterndorfig, majd adja elő ötször a Jedermannra emlékeztető darabot. A szövegek csaknem 100 évesek és a mai napig őrzik a sajátos szóhasználatot. Még akkor is, ha egyes részek mai fejjel nehezen érthetőek, a múltból származó kifejezési mód egy sokkal kevésbé hektikus világot közvetít a hallgatóság felé. A famaszkok félelmetesek ugyan, de emberi vonásokat is tartalmaznak. A legrégebbi maszk több mint 200 éves. Nem mindennapi látványt nyújtanak a méteres, égbe nyúló szarvaikkal rendelkező úgynevezett Strohschabok, amelyek korbáccsal a kézben, ütemre lépegetnek ide-oda. A különböző figurák maszkjait és a szőrméit folyamatosan megújítják, de a főszereplők maskarája már évtizedek óta változatlan. A maszkok az év fennmaradó részében a Strick Helyrajzi Múzeumban tekinthetők meg.

 

Egyedülálló farsangi népszokások

A rózsahétfőn rendezett farsangi felvonulás a régió legrégebbi szokásai közé tartozik. Az ősrégi népszokás célja, hogy a résztvevők zörgéssel és zajongással űzzék el a tél démonait. A felvonuláson férfiak és fiúk vesznek részt, még a női szereplőket is férfiak játsszák el. A farsangi hagyomány eredete a mai napig vitatott, de minden bizonnyal valamilyen korábbi termékenységi kultuszból fejlődhetett tovább. 2011-ben a muraui farsangi felvonulást az UNESCO felvette a kulturális örökségek közé.

2016. február 8-án és 9-én mindenféle különleges maskarába és kosztümbe bújt szerzet lepi el a stájer Bad Ausse települését. Amikor a stájer Ausseerland régióban kezdetét veszi az ötödik évszak, a látogatók egyedülálló bepillantást nyerhetnek a vidék több száz éves farsangi hagyományaiba. A Bad Aussee-i farsang csaknem 250 éves múltra tekint vissza. A repertoárban szerepelnek fehér hálóingbe öltözött doboló nők, ezüstös flitterekkel borított kosztümökbe öltözött alakok, valamint seprűnyéllel felszerelt, sétáló méhkasok.

Fotó: © Steiermark Tourismus