10+1 ok, amiért Martfűt látni kell

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2016. július 07. 15:40

Kiváló gyógyvize és természeti értékei az utóbbi években a wellness-, a sport- és a gyógyturizmus barátságos, vendégszerető otthonává varázsolták a korábban többnyire csupán iparáról ismert várost, amely mindezek mellett számos egyéb különlegességgel is meglepi a látogatót.


1. FESTŐI TISZA-PART

A piciny, mindössze 7 ezer fős várossal szinte együtt lélegzik a Tisza, mely itt „írja” legnagyobb kanyarulatát. A csodálatos, horgászásra kiválóan alkalmas Tisza-partot – mely végig a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része – gazdag növény- és állatvilág népesíti be: fekete nyár és éger ligeterdők övezik, a vízpart pedig vadrécék és vadludak Mekkája. Ha szerencsések vagyunk, kifoghatjuk a ma már ritkaságszámba menő tiszavirágzást (a rövid életű kérészek nászát) is, de ehhez még a horgászokénál is nagyobb türelem szükséges.

 

2. CIPŐGYÁRLEGENDA ÉS EURÓPAI ÖRÖKSÉG

Bár Martfű első okleveles említése a 15. századból származik, sőt avar kori leleteket is tártak föl a területén, mégis a Tiszazug meghatározó településévé a II. világháború alatt vált, amikor a csehországi Bata család létesített itt cipőgyárat. Tulajdonképpen az egyik Bata-testvért, Jan Antonínt mondhatnánk a város alapítójának. Meg is érdemli ezt a kitüntető címet, hiszen amikor 1940-ben átadták az általa kiválasztott helyen épült cipőgyárat, rögtön utána nagyívű városépítési munkálatokba kezdett. A város zöldövezeti részét ma is uralják az ipari park mellett sorakozó „Bata-házak” (a lakótelep 1999-ben felkerült az Európai Örökség listára), és egy szép virágos parkban Bata életnagyságú szobra köszönti a látogatót. A gyárat a háború után államosították, s mint Tisza Cipőgyár működött tovább, a két gyár – s rajtuk keresztül a város ipari történetét – interaktív kiállítás szemlélteti.

S mivel majdnem minden Martfűre látogató új cipővel tér haza, érdemes felkeresni az egykori gyár – ma Tisza Ipari Park – területén működő két cipőboltot, ahol világmárkák termékeihez juthatunk, jócskán ár alatt.

 

3. MARTFŰ TERMÁL SPA

A 2005 óta működő mutatós és színvonalas turisztikai komplexum, a Martfű Termál SPA ma már szinte a város védjegyévé vált. A létesítmény – melyet tulajdonosa, Tomasovszky László a kezdetektől tudatosan és folyamatosan fejleszt – egyszerre szolgálja a sportolók és a gyógyulni vágyók igényeit. Gyógyvizes medencék éppúgy találhatók benne, mint sportmedencés uszoda vagy gyermekpancsoló: így minden generáció részére tud élményteli kikapcsolódást nyújtani. Nem ritka látvány itt a magyar vízilabda-vagy az osztrák szinkronúszó-válogatott, de élvonalbeli műugrók és búvárok is használják a 4 méter mély sportmedencét. A 44 superior szobával rendelkező komplexum kiváló rendezvényhelyszín is egyben: konferencia-központja akár 400 fő befogadását is lehetővé teszi. A Termál SPA-hoz tartozó 13 hektáros területen panzióként működő kastélyszálló, gyógykemping, valamint jól felszerelt apartmanházak biztosítanak további szálláslehetőségeket.



 

4. A SZENT TAMÁS-TEMPLOM CSODÁI

Martfű büszkesége a város új arculatát nagyban meghatározó Hild-díjas Szent István tér, a Szent István szoborral, a modern városházával, valamint a katolikus és a református templomokkal, mindkettő unikum a maga nemében. A Szent Tamás nevét viselő katolikus templomban számos érdekességre figyelhetünk fel, köztük elsőként a Krisztus 5 szent sebére utaló „Jeruzsálemi kereszt” alaprajzú templombelsőre. A templom megálmodója a névadó apostol életének két legfontosabb helyszínét, Jeruzsálemet és Indiát is belekomponálta az épületbe, ezért mindenhol fellelhetők az indiai stílusjegyek, így a szamárhátívű ajtók, ablakok, valamint a szószék, a szentély és az oltár keleties vonalvezetése. A templom szobrai – Magyarországon elsőként templomban alkalmazott – rézlemezből hajtogatott különleges alkotások, Meszlényi János szobrászművész munkáját dicsérik. Mohay Attila üvegfestő művész ólomüveg ablakai szintén egy-egy műalkotásként díszítik az épületet, melynek karcsú harangtornyából a vidék panorámájában is gyönyörködhetünk. De nem maradhat említés nélkül az épület 23 regiszteres, 2 manuálos hangversenyorgonája sem, melynek révén a Szent Tamás-templom rendszeres hangversenyek helyszíne is egyben.

 

5. EGY SZOBRÁSZ MŰHELYTITKAI

A város két emblematikus szobra a városháza modern épületével szemben álló Szent István szobor, valamint az épület melletti parkban található Időkapu, mindkét alkotás Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész munkája. De városszerte találkozhatunk még több kiváló Gyurcsek-alkotással, sőt magával a művésszel és munkáival közelebbről is megismerkedhetünk, ha felkeressük hangulatos műtermét (közvetlenül a Kézművesház szomszédságában). Megkapó, ahogy egy-egy mű születéséről vagy további sorsáról maga a művész mesél, anekdotázik.

 

6. KÉZMŰVESHÁZ

A népi hagyományok őrzését és ápolását célul tűző Kézművesház (Gesztenye sor 1.) az országban egyedülálló a tekintetben, hogy – amolyan 3 az 1-ben szisztéma szerint – egy intézményen belül található itt kiállítás, hagyományőrző játszóház és mézeskalács készítő műhely. A játszóházban az ízletes és mutatós mézeskalácsok mellett a gyerekeknek lehetőségük van más mesterségek fortélyait is megismerni (pl. szövés, gyertyaöntés, bőrtárgyak, kerámiák készítése) , de a különféle ünnepkörökhöz kapcsolódó foglalkozásokon is részt vehetnek. A paraszti kultúra berendezéseiből és használati tárgyaiból kialakított igényes kiállítás mellé – a Kézművesházat vezető Juhászné Hídvégi Edit – révén rövid néprajzi tárlatvezetés is dukál, sőt megkóstolhatjuk a műhely kincseit is, a még díszítés előtt álló mézeskalácsokat.

 

7. KULTURÁLIS TÖLTŐDÉS

A martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár patinás épületét hangulatos park veszi körül. Az 1960 óta – kezdetben a Tisza Cipőgyár művelődési házaként – folyamatosan működő intézmény szocreál homlokzata már-már szép, ahogy dacolva a korral, masszívan próbál ellenállni a pusztulásnak. A város nem is hagyja veszendőbe ezt az értéket, melyben jelenleg is több művészeti csoport, klub, cilvil szervezet működik. A közeljövőben megújuló épületben hatalmas színház-, tánc- és moziterem, könyvtár, zeneszoba és informatikai terem is található, de izgalmas kiállításoknak is otthont ad. Az egyik egy gazdag kerámia- és helytörténeti tárlat a város nyugalmazott középiskolai tanára, Pécskői Miklós és családja alföldi, hódmezővásárhelyi kerámiagyűjteményéből, valamint számos néprajzi tárgyi emlékből. A másik pedig a világhírű Bata-család által alapított cipőgyár történetét napjainkig végigkísérő kiállítás.

 

8. NYÁRI FESZTIVÁL

Martfű hagyományos nyári rendezvénysorozatát, az ÖrökZöld Tisza Fesztivált – a Martfűi Ünnepi Napok keretében – idén ötödször rendezik meg (augusztus 12–21. között), a szervezésben oroszlánrészt vállal az önkormányzat mellett a város „zászlóshajója”, a Martfű Termál SPA. A fesztivál egyedi hangulatát a termálhotelhez tartozó kempingben kialakított belső tó színpada biztosítja, de lesz koncert a református templomban is. A zenei kínálat igen változatos – a Tambala ütőegyüttestől, Dér Henin és Szirtes Edina Mókuson át a Neoton Familiáig tart –, a szervezők külön hangsúlyt helyeznek a színes családi programokra is az ingyenes rendezvényen.

 

9. HORGÁSZTÓ ÉS HORGÁSZKUPA

A város egyik hangulatos területe a Termál SPA-hoz tartozó festői horgásztó, mely körül gyakoriak a helyi rendezvények, köztük a hagyományos nyári fesztivál is. De hogy a tó igazi funkciójához is egy rendezvény kapcsolódhasson, a 2016. június 25-i első Média Horgászkupával is hagyományt teremtettek a rendezők. A horgásztavat egyébként a kempingben megszálló vendégek is használhatják, a haltelepítésről pedig a horgászegyesület gondoskodik, melynek eredményeként főleg ponty, csuka és amur fogható ki az eső- és termálvíz táplálta tóból.

 

10. VÉDETT GESZTENYESOR

Martfűn több gondozott park is található, közülük az egyik a központi Szent István tér éke, de a leghíresebb mégis a helyi oltalom alatt álló Gesztenye sor (neve mára utcanévvé vált), mely több száz méteren nyújt árnyat és aurájával rengeteg pozitív energiát a termálszálloda és az ipari központ között sétálóknak.

 

+1. ATTRAKCIÓK A KÖZELBEN

Macimúzeum és madárpark Rákóczifalván

A játékmackók mesés világába lép be a rákóczifalvai Macimúzeum látogatója, aki az egyedülálló – mintegy 2 ezer darabot számláló – gyűjteményben megtalálja még a legendás színész, Latabár Kálmán féltve őrzött mackóját is. A lenyűgöző kollekciót kiegészítik a település egykori kastélyainak tárgyi emlékei is. A világot látott gyűjteményt, mely olykor országjáró körútra is indul, nemes cél, a hajdani Rákóczi-kastély újraépítése vezérli.

A mackók birodalmától néhány utcányira csodás szárnyasokra bukkanhatunk az Éden madárpark jóvoltából. Az egész évben nyitva tartó park több mint 50 fajta madárkülönlegességet mutat be, köztük csupán ázsiai díszfácánból több mint 20 fajtát, melyek Tajvanból, Mianmarból, Kínából és Tibetből érkeztek. Nálunk igen ritka példányok ezek, némelyikkel még a budapesti állatkert sem büszkélkedhet.

 

Tiszakürti arborétum

A hajdani grófi kertből kialakított arborétum, mely mintegy 900 növényfajnak az otthona, közvetlenül a Tisza árvízvédelmi töltése mellett húzódik. A hatalmas területet bejárva évszázados tölgyek – köztük a híres, 400 évesre becsült, 510 cm törzs körméretű kocsányos tölgy, az úgynevezett Öreg tölgy – platánok, mocsári ciprusok, fafaragványok csodálhatók meg. Az arborétum egyik különlegessége, hogy területén – egyedül az ország arborétumai közt – kalandpark is működik.

 

Szicsek Pálinkafőzde Tiszaföldváron

A környék egyik legrégebbi pálinkafőző műhelye a Szicsek Pálinkafőzde Tiszaföldvár kertvárosi részén. Minőségi termékei hagyományos technológiával, kisüsti eljárással, szigorú szakmai precizitással készülnek, legyen szó akár termesztett, akár vadon termő gyümölcsök feldolgozásáról.

Érdemes betérni hozzájuk (persze előre egyeztetett időpontban), végigkísérni a gyártási folyamatot és meglesni a technológiát. A látogatáshoz természetesen pálinkakóstolás is dukál, prémiumpálinkáik közt igazi különlegesség és nagy közönségkedvenc a birs és a málna, de a ritkaságokat keresőknek tartogatnak madárberkenyéből vagy akár homoki faeperből készült párlatot is.

 

Bagimajor védett szélmalma

Martfű és Törökszentmiklós között, Kengyel település részét képező Bagimajor nevezetessége egy viharvertségében is tündöklő szélmalom. A kis dombon álló védett ipari épület nemcsak felújításért, de új funkcióért is kiált, de a biztató hírek szerint turisztikai pályázati forrásból hamarosan újjászületik.