Ciprus minden érzékszervre hat

Szerző: Szabó Emőke

Forrás: turizmus.com

 2015. július 24. 15:47

A finomhomokos tengerparti pihenés mellett Ciprus temérdek felfedezni való kulturális kincset rejteget, s mindezt ínycsiklandozó ízekkel, mézédes borokkal, narancsligetek, vadon nőtt fűszernövények bódító illatával és odaadó vendégszeretettel tálalja a szigetre érkező turistáknak.

Nemhiába a szerelem istennőjének, Afroditénak tulajdonított sziget, hiszen Ciprus minden érzékünket ma is azonnal rabul ejti. Egész évben bőséggel ellátja az odalátogatókat szépséggel, finomsággal, napfénnyel, meglepetéssel. Áprilistól októberig átlagosan napi 11 órán keresztül süt a nap az úgynevezett tengermelléki klíma okán, ami hosszú, forró nyarat és rövid, enyhe telet jelent. A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal – amelynek meghívására a közelmúltban ott járjunk – kifejezett célja is, hogy a magyar közönséggel megismertesse a földközi-tengeri sziget egész évben élvezhető sokszínűségét. Az egytized magyarországnyi területű ország mindössze három és fél óra alatt elérhető Budapestről.

 

A szent part

A repülőről leszállva, Larnakán azonnal magába szippant a mediterrán levegő. Rövid autóútra hamar a „szent parton", vagyis Agia Napán találjuk magunkat, ahol türkizkék tenger, csodás pálmafás tengerpart, virágzó murvafürt fogad.

 

Érdekesség, hogy eredetileg a krumpliföldek tulajdonosai kezdtek el földjeikre szállodákat emelni, innen indult a luxusszállodák sorozatos építése. Agia Napa főszezonban éttermeivel, egymást érő klubjaival, különböző extrém szórakozási lehetőségeivel leginkább a fiatal generációt vonzza, míg télen az idősebb skandináv látogatók érkeznek, hogy feltöltődjenek napfénnyel.

Ciprus kulturális öröksége a kiváló földrajzi elhelyezkedésnek, a történelem során itt járt legkülönfélébb népeknek köszönhető. Fővárosában, Nicosiában érdemes betérni a Régészeti Múzeumba, mely fantasztikus időutazáson keresztül mutatja be a szigetország történetét, egészen a kőkorszaki leletekig visszanyúlva. Az óváros temérdek éttermével, márkás üzleteivel, hangulatos bazársorával, mediterrán hangulatával várja az idelátogatókat. Kontrasztként és a szigetország elmúlt ötven évének tragikus szimbólumaként magasodik elénk a megosztó fal, környékén lakatlan házakkal, szétlőtt homokzsákokkal, háborús nyomokkal. (A török ciprióták 1974-ben foglalták el Észak-Ciprust, majd '83-ban kikiáltották a Török Ciprusi Köztársaságot, mely hivatalosan a mai napig nincs elismerve.) Nicosia a világ egyetlen fallal kettéosztott fővárosa, mindazonáltal a helyiek nyugalomban élnek, amit az ENSZ békefenntartóinak szelíd jelenléte is biztosít. A konfliktus egyik nagy áldozata Famagusta: a valaha virágzó üdülőhely ma szellemváros 52 üresen álló luxusszállodával.

Pezsgő, izgalmas város még Limassol, melynek dimamizmusát Ciprus legnagyobb és nagyon modern kikötője táplálja. Éttermek, bárok, galériák, művészeti központok váltják egymást. Limassolt még az ókori görögök alapították, 11 városállammal együtt. Ma a mintegy 25 ezer orosz lakója is hozzájárul a kozmopolita hangulathoz. A sokfogásos ebédet érdemes a helyi zamatos törkölypálinkával zárni, mielőtt felkerekedünk, hogy megcsodáljuk az ókori Kourion település romjait, köztük színházát, ahonnan csodás panoráma nyílik a tengerre.

A parton továbbhaladva a világ egyik legszebb ókori városát őrző Pafosba érkezünk. Hihetetlen épségben maradt, ókori legendák és mítoszok szövevényes meséit rejtő mozaikjai művészi szépségükkel ma is elkápráztatnak. Pafos kikötőjében egy isteni hal- vagy húsmezét elfogyasztva átérezhetjük, milyenek is voltak a mozaikokon szereplő ókori hedonista lakomák.

Pafostól északra, az Akamas-félszigeten haladva, romantikus pici falvakon át kanyarog az utunk egy különleges zarándokhely felé. Útközben Letymbou faluban a szemünk előtt elkészülő, jellegzetes halloumi sajtot (alapanyaga 70–30 arányban kecske- és tehéntej) és hozzá kemencében frissen sült olivás-fűszeres kenyeret kóstolhatunk.

 

Afrodité mítosza

Afrodité mítosza az egész sziget légkörét átjárja, ám akad egy különleges partszakasz, Petra tou Romiou, ahol az istennő kiemelkedett a habokból. A nevezetes helyet jelző szikla minden utazót megállásra késztet, hiszen a helyi legenda szerint, aki szív alakú követ talál a parton, az megleli az igaz, örökké tartó szerelmet.

Fontana Amorosa szintén legendás hely. A mitológia szerint Adónisz az itteni barlang forrással táplált medencéjében pillantotta meg Afroditét fürdőzés közben, és menthetetlenül belé is szeretett. A forrás vizét a mai napig az örök fiatalság zálogának tartják, így ne mulasszuk el legalább talpainkat megmártani a hűs vízben.

 

Múlt idők emlékei

A tengerparttól a Troodos-hegységbe vezető út a bizánci időkbe kalauzol. Számtalan, sziklára épített kolostor, épségben maradt színes freskókkal díszített barlangszentély, tömjénillattal bódító templom őrzi a régi idők emlékeit. A kolostorok közül tíz az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

A hegységben napsütötte szőlőtermő területek bújnak meg, itt van a méltán híres ciprusi bor, az ötféle szőlőből készült Commandaria szülőhelye. Omodos falucskában a mézédes bor mellett megkóstolhatjuk még a ciprusi édességeket, a karob- vagy gránátalma-sűrítménybe mártott magfüzéreket, majd egy tipikus bizánci kávéval le is öblíthetünk.

 

A sziget legrégebbi települése a neolitikumból származó Choi­ro­koitia. Ciprust bejárva megértjük, miért szeretett az ember itt élni már évezredek óta. A helyiek életigenlése, a varázslatos környezet, az egészséges hedonizmus az újkorban is menthetetlenül átjárja az ide érkező turisták testét-lelkét, melyből egy csipetnyit ki-ki hazavihet magában.