10 euróról 250 euróra emelték a belépődíjat a komodói sárkányokhoz

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 14:27

250 euróra, az eddigi 25-szörösére emelkedett a belépődíj ára a Komodói Nemzeti Parkba. A helyi turisztikai vállalkozók egyhónapos sztrájkba kezdtek az intézkedés ellen.

Az indonéziai Komodo-szigetre látogatók ezentúl már csak akkor láthatják a híres komodói varánuszokat, ha mélyen a zsebükbe nyúlnak: augusztus 1-jétől ugyanis egyszeri belépés esetén is éves bérletet kell vásárolni, amely 3,75 millió indonéz rúpiába, átszámítva közel 250 euróba kerül. Eddig a helyi lakosoknak kb. 5 euróba, külföldieknek 10 euróba került az egyszeri belépés – írja a derstandard.de.Kelet-Nusa Tenggara tartomány hatóságai azzal indokolták a magas árat, hogy a komodói sárkányok védelme érdekében csökkenteni szeretnék a látogatószámot. A régió 24 turisztikai szövetsége ezzel szemben a korábbi díjstruktúra visszaállítását szeretné elérni, és ennek érdekében, a helyi lakossággal összefogva egy hónapos sztrájkba kezdtek.

„Sok turista az új belépődíj miatt törölte a foglalását” – nyilatkozta Eras Tengajo, a Flores-szigeti Labuan Bajo város turizmusának megmentéséért létrejött mozgalom képviselője. A Komodo-sziget látogatói gyakran ebben a városban éjszakáznak.

Az indonéz hatóságok a varánuszok védelme érdekében szeretnék korlátozni a látogatószámot

Fotó: 123rf.com

A sztrájk augusztus 1-jén kezdődött, a szállodák bezártak, a turistákat a Komodói Nemzeti Parkba szállító hajók nem üzemelnek. A kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy a szigetcsoport más tagjaira továbbra is a korábbi, kedvezményes áron lehet ellátogatni.

Komodo és Rinca szigetén becslések szerint mára alig 3500 komodói sárkány él. Az indonéz hatóságok már 2018-ban bejelentették, hogy korlátozni akarják a Komodo-sziget látogatóinak a számát. A pandémia előtt havonta több mint tízezer turista volt kíváncsi a sárkányokra.

A 250 eurós díj valójában kedvezményesnek mondható ahhoz képest, hogy az indonéz hatóságok néhány hónappal a pandémia előtt még azt tervezték, hogy ezer dolláros éves tagsági díjat szednek be a látogatóktól.