100 éve halt meg Ferenc József – Kiállítások négy bécsi helyszínen

Forrás: turizmus.com

 2015. november 25. 15:01

Ember és uralkodó, vadászat és szabadidő, hétköznapok és ünnepek, reprezentáció és visszafogottság – néhány tematika azok közül, amelyek kiállítás formájában igyekeznek képet adni Ferenc József császárról, aki nemcsak mint uralkodó, de mint ember is ezer szálon kapcsolódott Magyarországhoz.

Halálának 100. évfordulója lesz 2016-ban – ebből az alkalomból több helyszínen rendeznek Ausztriában időszaki kiállítást, betekintést engedve a császár hétköznapjaiba és életének legfontosabb díszünnepségeibe, a koronázástól a gyászszertartásig, amint az november 24-én, a Vigadóban rendezett prezentáción elhangzott.

Sonja Stadler a schönbrunni kastély, Markus Kustatscher pedig a Kunsthistorisches Museum (KHM) képviseletében szólt a különleges tárlatokról, amelyek 2016. március 16-tól november 27-ig várják a közönséget.

A KHM-ban, a Kincstárban, a bécsi hintószertárban és az innsbrucki Ambras kastélyban olyan művészeti alkotások, festmények, grafikák, vagyonokat érő bútorok, hintók, fegyverek láthatók majd, amelyeket még soha nem tettek közszemlére. A kiállítások kurátorai és szervezői speciális jegycsomagokat állítottak össze – egyedül érkező turistáknak, családoknak, különböző korú csoportoknak – amelyekkel kedvezményesen látogathatjuk meg az időszaki rendezvényeket.

Ferenc Józsefnek – talán akaratán kívül – nagy hatása volt a gasztronómiára is: a táfelspitz, amely nagy kedvence volt, valamint a smarni, most már örökké a Kaiserre emlékeztetnek.

Ezért is érdekes, hogy a magyarok által oly kedvelt Kunsthistorischesben – a császári idők klasszikus kávéházi korszakának megfelelő csomagot állítottak össze. Ennek a neve Mária Terézia (ő majd 2017-ben lesz a fő témája a rendezvényeknek) – és amely kávét és süteményt kínál 10 fős, vagy annál nagyobb csoportoknak, belépővel és tárlatvezetéssel együtt. A múzeum kupolájában az alkalomhoz illő esti ínyenc büfét lehet rendelni, speciális esti tárlatvezetéssel.


A tájékoztatót kóstoló is követte, amelyen a császár kedvenc – némiképp újragondolt – ételeit lehetett megízlelni, mint a bécsi vagdalt krumplisalátával, táfelspitz almás tormával, hideg sült libamell lilakáposzta habbal, vörösboros szarvas gulyás gerslivel, és az Eszterházy rostélyos szalvétagombóccal. Nem hiányzott természetesen az almás rétes, a Sacher torta és a császármorzsa sem, utóbbi barackpálinkás lekvárral „magyarosítva”.

Bővebb információ a kiállításokról: www.franzjoseph2016.at

Fotók: © Österreich Werbung