100 milliós bevételkiesés a budapesti állatkertben

Forrás: MTI

 2020. április 19. 13:46

Zavartalan a koronavírus-járvány miatt március 15. óta zárva tartó Fővárosi Állat- és Növénykert működése, az állatokról továbbra is a legmagasabb színvonalon gondoskodnak. A kieső bevételek egy hónap alatt elérték a 100 millió forintot – közölte az intézmény.

A Fővárosi Állat- és Növénykert költségvetési szerv, fenntartója Budapest Főváros Önkormányzata. Működési költségeit részben saját működési bevételeiből, részben a fenntartó által működési célra adott támogatásból fedezi – olvasható az állatkert közleményében.

Mint írják, míg a működési kiadások lényegében változatlanok maradtak, az átmeneti zárva tartás miatt március 15-e óta kiesett bevétel meghaladja a százmillió forintot. Az állatkert rendelkezésére álló pénzeszközök és készletek azonban ebben az időszakban is lehetővé tették a kert lakóiról való gondoskodást.

A szumátrai orangután is változatlanul a legjobb ellátást kapja, de a bevételkieséstől a haja is égnek áll

Fotó: Zoobudapest

Az intézmény vezetése kapcsolatban áll a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal, és közösen dolgoznak a felmerülő nehézségek megoldásán – áll a közleményben.

Mint kiemelik, bár az állatkert március 15-e óta nem fogad látogatókat, az állatokról továbbra is a legmagasabb színvonalon gondoskodnak, így nem kell nélkülöznie a kert több mint tízezer lakójának.

A takarmányellátás biztosított, mert az állatkertnek korábban beszerzett készletei, tartalékai is vannak, és a járvány a további beszerzések terén sem okozott fennakadásokat.

A kényszerű zárva tartás miatt a városligeti intézmény az elmúlt hetekben a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet tett közzé honlapján és a közösségi médiában.

Emellett rendszeresen készítenek és tesznek közzé olyan anyagokat, amelyek igyekeznek pótolni a tanulmányi csoportok állatkerti látogatásait és a zoopedagógiai foglalkozásokat.

Az állatkert Youtube-csatornáján, Facebook-oldalán és weboldalán megtalálható anyagoknak a pedagógusok mellett azok a szülők is hasznukat vehetik, akik otthon maradva próbálnak programot kieszelni gyerekeiknek.

Az állatkert több kifutójánál is vannak webkamerák, ezeken keresztül az érdeklődők otthonról is megfigyelhetik az állatokat. Az oroszlánfókák tréningjét is nyomon lehet így követni, továbbá a Dél-Amerika kifutóban délutánonként azt a kistapírt is látni lehet időnként, amelynek világra jövetelét múlt héten jelentette be az intézmény.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az intézmény mintegy 240 munkatársa rendkívüli munkarendben dolgozik jelenleg, illetményük és juttatásaik nem változtak, és senkinek nem került veszélybe az állása, most is vannak meghirdetett álláshelyek.

Az Állatkerti Alapítvány a napokban egy új adománygyűjtő felületet is indított.

Kapcsolódó cikkek

Amerika a karosszékből

2020. április 06.