1100 milliárd forint fővárosi fejlesztésekre

Forrás: Magyar Idők

 2018. október 12. 11:56

Folytatódnak a megkezdett fővárosi nagyberuházások és a közeljövőben újak is indulnak több mint egymilliárd forintból - értesült a Magyar Idők.

A lap szerint 62 tételből áll az a lista, amelyet a kormány mutatott be a főpolgármesterrel folytatott tárgyalásokon. A Magyar Idők birtokába került dokumentumban a befejezettek mellett 27, az elkövetkező években megvalósuló magasépítési és közlekedési beruházás szerepel.

A Budapest 2030 tervhez kapcsolódó felsorolás számos olyat is tartalmaz, amelyek előkészítése megkezdődött, de a tényleges kivitelezés csak a következő években indul el. A 2020–2026-ra tervezett nagy projektek közé tartoznak a mintegy 200 milliárd forintos Liget Budapest projekt még hátralévő építkezései (a park és a Városligeti-tó teljes megújítása, az új nemzeti galéria, a Városligeti Színház és a régi Közlekedési Múzeum épületének rekonstrukciója), a Pénzügyminisztérium régi-új épületének kialakítása a budai Várban, a Hungexpo fejlesztése, egy húszezer férőhelyes aréna felépítése, a Kvassay-zsilipnél az Új Atlétikai Stadion, valamint az egykori Nagyvásártelep környékére megálmodott Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu beruházás.

A tervezett nagyberuházások között szerepel a Városligeti-tó teljes megújítása is

Fotó: Ligetbudapest.hu

A listán négy folyamatban és előkészítés alatt lévő közlekedési nagyberuházás is szerepel. Jövőre készül el 11,1 milliárd forintból az 1-es villamos meghosszabbítása a Kelenföldi pályaudvarig. A villamos- és trolibuszbeszerzés II. ütemére 17,6 milliárdot költenek 2020-ig, és csaknem 278 milliárd forintot terveznek költeni az elővárosi vasútvonalak fejlesztésére.

A 2023–2025 közötti időszakban 150 milliárd forintból kezdődhet meg az új déli dunai átkelő, a Galvani híd és a hozzá kapcsolódó közlekedési hálózat kialakítása. A 3-as metró alagútjainak és állomásainak teljes körű felújítása, az árvízvédelem fejlesztése külön megállapodás részét képezi a kormány és a főváros között.

Létrejön a budapesti közfejlesztési tanács, kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek – közölte Tarlós István az M1 aktuális csatorna tegnap reggeli műsorában. Tarlós István hozzátette, a Budapest 2030 fejlesztési koncepció tekintetében vétójoga lesz.