Rekord: 132 sínap a hazai pályákon, szombatig még nyitva Mátraszentisván

Forrás: turizmus.com

 2021. április 08. 19:58

Eplényben november 25-én indult és Mátraszentistvánban eredetileg csütörtökön zárul volna a hazai síszezon, de a rendkívüli havazás miatt szombatig meghosszabbították. Ezzel 132 napos rekorddal zárul az idei téli szezon Magyarországon.

A 132 napos hazai síszezon akár lehetett volna hosszabb is. Azonban a karácsony előtti rövid, de igen enyhe időszak miatt december 22–26. között hazánkban egyetlen síterep sem tartott nyitva.

Az idei síszezon több mint négy hónapos volt. A leghosszabb nyitva tartási időszakkal Eplény büszkélkedhet. Az itteni 116 napos üzemidő még a 2011/2012-es szezonban elért 107 napos rekordot is 9 nappal megfejeli – írja a sieljitthon.hu.

Üzemnapok alapján a második helyen Mátraszentistván áll, csütörtökig 87 napot, tehát csaknem 3 hónapos síszezont tudhat magáénak. A Sípark üzemeltetője azonban ma reggel bejelentette, hogy a rendkívüli hideg idő és a havazás miatt további két nappal meghosszabbítják a nyitva tartást, és szombatig fogadják a síelőket. Az utolsó hazai sínap tehát idén április 10-én lesz.

Ilyen hófeltételek fogadták csütörtökön a síelőket Mátraszentisvánban

Fotó: Facebook / Sípark Mátraszentisván

Itthon további három síterep rendelkezik hógyártókapacitással, ezeken a síterepeken is jó szezon zártak: Sátoraljaújhely (59 nap), Kékestető (45 nap), Visegrád (40 nap). Bánkút az egyedüli síterep, mely hóágyúk megléte nélkül is kinyithatott, igaz, csak 17 napra.

A látogatók száma is rekordot hozott: országosan több mint 150 ezer síbérlet fogyott, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a külföldi síelési lehetőségek erősen korlátozottak voltak, így jelentős volt az érdeklődés a hazai síterepek iránt.

A legtöbben az eplényi Síarénában (kb. 70 ezer síbérlet), illetve a  mátraszentistváni Síparkban (kb. 50 ezer síbérlet) sportoltak. Az összárbevételek annak ellenére jelentősen megugrottak, hogy a vendéglátói forgalom jelentősen csökkentek, mivel csak pulton át lehetett értékesíteni.Összességében a hazai síterepek – legalábbis ahol megvannak a hógyártás feltételei – igazán jó szezont zárhattak. Az egyenleget némiképpen rontották a pandémia miatti extrém kiadások.

"Az elmúlt síszezon újra bebizonyította, hogy mint az élet minden más területén, itt is megkerülhetetlen a technikai fejlesztés, ami a hógyártókapacitás feltételeinek megteremtését és speciális, korszerű hótaposó gépek (ratrakok)  üzemeltetését jelentik" – mondta Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke. Hozzátette:

"A magyar sízők évente 100 milliárd forintot költenek a hobbijukra, leginkább külföldön – idén ez biztosan másképpen alakult".

A síterepek üzemeltetői azt tapasztalták, hogy sokan most először látogattak hazai síterepekre. Számosan csak most szembesültek az elmúlt évek fejlesztéseivel, ezért a síterepek üzemeltetői abban bíznak, hogy a hazai sípályákat most megismerők közül a következő szezonban sokan visszatérnek.