1,4 milliárd forintból újul meg a Szombathelyi Képtár

Forrás: MTI

 2019. október 12. 11:25

Több mint 1,4 milliárd forintos beruházással újítják fel a következő egy évben a Szombathelyi Képtár épületét.

A felújítás egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően indulhat meg, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a projekt teljes összegét finanszírozza – tájékoztatott Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

Elmondása szerint a képtár 30 éves épülete napjainkra leromlott, a tető és a szigetelés annyira tönkrement, hogy az épület beázik, az állandó kiállítást a műtárgyak védelmében azonnali hatállyal le kellett bontaniuk.

Nemcsak kívülről újul meg a Szombathelyi Képtár, a látogatói élményt is szeretnék fokozni

Fotó: Facebook / Szombathelyi Képtár

Hozzáfűzte: az összesen kétezer négyzetméter kiállítótérrel, galériával, konferenciateremmel, restaurátor műhelyekkel, 10 ezer kötetes könyvtárral és gyermekfoglalkoztató helyiségekkel is rendelkező kétszintes épületben a kiállítóterek ma már se nem fűthetők, se nem hűthetők és a páratartalmat sem lehet folyamatosan biztosítani, ezért értékes kiállítások bemutatásától esik el az intézmény.

Az igazgatónő felsorolása szerint az egy éven át tartó felújítási munkálatok során új szigetelést kap a tető és a homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, megújul a második emeleti kiállítóterem és kialakítanak egy múzeumshopot is.

Hozzátette: nemcsak az épület újul meg, új műtárgyvilágítási rendszert szerelnek fel, a látogatói élményt pedig digitális, informatikai eszközökkel igyekeznek fokozni, a látogatók okostelefonjaik, tabletjeik segítségével kaphatnak majd tájékoztatást a legfontosabb tudnivalókról.