140 éves parasztházból lett tájház Battonyán

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 03. 09:07

A több évtizede lakatlanul álló épületet korhű módon újították fel és rendezték be. Különlegessége a ház közepén kialakított szabadkéményes tűzhely.

Battonyán, a várost kettészelő Száraz-ér kanyarulatában, a városközponthoz közel, mégis nyugodt, csendes helyen található a közelmúltban felavatott tájház, ahol az idelátogatók kiszakadhatnak a mindennapok rohanásából.

Egyetlen, aprócska ablak nyílik az utcára

Fotó: Fodor Manó Egyesület

Az épület az 1882-es kataszteri térképen már jelölve van, tehát közel 140 éves. A parasztház észak-dél irányban terül el a hozzá tartozó hét kvadrátos telken, hosszú tornáca kelet felé nyitott. Az utcafonton és a keleti homlokzaton a régi, aprócska hatszemes ablakok láthatók.

Szobabelső

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Az épület a hármas osztatú (szoba – konyha – szoba) alföldi háztípusba tartozik. Középen a pitvaros konyhában található az egyik legérdekesebb és legértékesebb építészeti eleme, a szabadkémény.

A konyha mennyezetébe épített füstelvezető rendszer – amely gyakori hozzátartozója volt a parasztházaknak – ma már csak ritkán figyelhető meg eredeti állapotában. Az épület közel fél méter vastagságú csömpölyeg (vályog) falakkal rendelkezik, amely a nyári melegben is kellemessé teszik a szobák hőmérsékletét.

Az utcafrontra néző szobában eredeti állapotában látható a karóvázas szerkezetű búbos kemence, melyet alul fehérre meszelt ülőrész, a padka ölel körül. A padka ajtó felőli részén kialakított magasított ülőrészen, a kucikon egykor a parasztember melegedett a kemence mellett.

A kemence

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A sárból és agyagból épített takaréktűzhely a hátsó szobában található. Talán ez a helyiség eredetileg kamraként funkcionált és csak később, a takaréktűzhely építése után lett lakószoba.

Az épület falai kívül és belül is fehérre meszeltek, az utcai homlokzaton lévő ablakon zsalus ablakszárnyak is találhatóak.

A tornác

Fotó: Fodor Manó Egyesület

A battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesületnek sikerült megmentenie az összefogásnak, a rengeteg önkéntes munkának és a pályázatoknak köszönhetően a közel kétszáz éves parasztházat és az általa őrzött építészeti kincseket.

Az épület – amely számunkra a hagyományt és az értéket képviseli – az egyik fő turisztikai vonzereje lett városunknak és egy meghatározó eleme a városképnek - közölte lapunkkal az alapítvány elnöke, Balázsné Szabó Böbe.

A Battonyai Tájház hétköznap 15.00 órától 18.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon telefonos bejelentkezés alapján látogatható. Tavasztól őszig családi és baráti eseményekre, illetve céges rendezvényekre, csapatépitő tréningekre kibérelhető a tájház és udvara, kemence és sparhelt használattal.

Telefon: 06-70/9455-776, 06-30/528-88-06