150 program a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2017. március 01. 17:04

Több mint 150 program: koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, számos világsztár fellépése várja csaknem 40 helyszínen a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) közönségét március 31. és április 23. között.

Négy éve új koncepcióval rendezik meg a fesztivált, ehhez a kormányzat támogatása nyújt stabil anyagi bázist - idézte fel Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke a rendezvénysorozatról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Mint hozzátette, így több mint három és fél hetesre bővült a BTF, amelyre immár a legnagyobb világsztárokat is el tudják hívni. Az idei fesztivál egyik legfontosabb témája a 150 éve megkötött kiegyezés lesz, de a BTF csatakozik a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is - számolt be.

Káel Csaba a gazdag programkínálatból kiemelte Liszt Ferenc osztrák-magyar együttműködésben előadott Koronázási miséjét, Zsuráfszky Zoltán pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes számára készít koreográfiát Kiegyezés 1867-2017 címmel.

A fesztivál záró előadása Kodály Zoltán Háry Jánosának bemutatója lesz, de Kodály-premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes is.
A sajtótájékoztatónak otthont adó Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képi világát bemutató kiállítással jelentkezik, míg a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz munkáiból nyílik tárlat.

Sokan várják John Malkovich fellépését, az amerikai színész Martin Haselböck orgonaművész közreműködésével adja elő Michael Sturminger A diktátor utolsó beszéde című darabját - emlékeztetett Káel Csaba.
Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója a fesztiválon debütáló, Adieu! című produkciójukról beszélt: elmondása szerint a darab a bohóc figuráját hozza be az újcirkusz világába. A műfajt a magyar társulat mellett az ausztrál Circa és a svéd Svalbard Company képviseli a BTF-en.

Hrutka Róbert kilenc év után lép fel ismét Jamie Winchesterrel. A zenész elárulta, hogy ezúttal a legkedveltebb számaikból játszanak a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében.

Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Ensemble tagja elmondta: négyrészes koncertsorozatuk az első világháború éveiben íródott kamarazenekari művekből válogat, mások mellett Bartók, Kodály, Debussy, Ravel, Elgar és Fauré darabjait megszólaltatva a fesztiválon.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál. A kulturális vonatkozások mellett azonban a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest turisztikai kínálatában is - hangsúlyozta.

A BFTK vezetője kiemelte a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének Peer Gynt-előadását és a háromnapos Koreai napokat is, amely a kalligráfiától a taekwandóig a keleti ország számos arcát bemutatja.

A fesztivált indító promenádon Kodály és Bartók figurái is felvonulnak majd, a menetet pedig nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén - számolt be Bán Teodóra.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a http://btf.hu honlapon található meg.