1,5+4 milliárd a Hungexpo és megközelíthetőségének fejlesztésére

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 30. 10:11

A napokban jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a 2020. évi budapesti Eucharisztikus Világkongresszus és a 2021. évi Vadászati Világkiállítás megrendezése érdekében több mint másfél milliárd forintot csoportosítanak át a Hungexpo fejlesztésére.

A források a beruházás előkészítési feladatainak (tervpályázat, engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése és jóváhagyása) finanszírozását szolgálják. A rendelet leszögezi, hogy biztosítani kell a biztosítani kell a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén folyó fejlesztések közötti összhang megteremtését.

A rendelet felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján az Expo Park Kft. tegye meg a szükséges intézkedéseket a források rendelkezésre állását követően azonnal.

Kiemeli, hogy a kormány egyetért azzal, hogy a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont egységes tervezési koncepció szerinti fejlesztésének megvalósítása érdekében a tervezési feladatok ellátása egységesen kerüljön megvalósításra. A tervezésre fel nem használt összeget bevonják a fejlesztés finanszírozásába.

A rendelet fontosnak nevezi a HUNGEXPO közösségi közlekedési kapcsolatainak fejlesztését is a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A rendelet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter és belügyminiszter bevonásával gondoskodjon az ennek megvalósításához szükséges, legfeljebb 4 milliárd forrás rendelkezésre állásáról a Helyi önkormányzatok támogatásai fejezetben.

A hvg.hu információi szerint új villamosjáratot állítanak fogalomba, a járat a Pillangó utcai metróállomást és a Hungexpót kötné össze.

A villamos nem a huszonegy éve megszűnt, a Blaha Lujza tértől a vásárközpontig közlekedő 29-es villamos vonalát követné majd. Mint Vitézy Dávid írja a Facebookján, az új villamos a Pillangó utcai metróállomástól indul majd és az Albertirsai út mentén jut el az Expó térig. Tudomásunk szerint a tervek azzal számolnak, hogy a villamos a Pillangó utcai 2-es metróállomás mellé áll be a járat, gyors átszállást biztosítva. Onnan az Albertirsai útra kanyarodik majd, ahol a Hungexpót ma kiszolgáló 100-as busz buszsávja helyén megy egészen az Expo térig. Ott sem a 29-es villamos egykori hurokvégállomásán fordulna meg, hanem bemenne a Hungexpo területére, és ott végállomásozna.

A beruházások jövőbeli fenntartásának lehetősége, valamint HUNGEXPO területén megrendezésre kerülő programok megvizsgálására munkacsoport alakul, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség is képviselteti magát.

Kapcsolódó cikkek

50 éves a Hungexpo

2017. június 12.