17 nap, 170 esemény - véget ért a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2022. május 18. 09:59

Két év kihagyás után idén végre a személyes találkozás örömét hozta el a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely 17 napon keresztül helyszíneken és műfajokon átívelően hirdette, hogy ismét „Együtt a város!".

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából és kizárólagos támogatásával a Budapest Brand nZrt. az évtizedes előzményekhez méltó, egyúttal jövőbe mutató programsorozatot állított össze - derül ki a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A 2022-es Budapesti Tavaszi Fesztivál példátlan szakmai összefogással, közel 60 partner bevonásával valósult meg. Nemzetközi sztárok és fiatal tehetségek, helyi kezdeményezések és autonóm szakmai műhelyek egymást kiegészítő, gyakran össze is kapcsolódó megjelenései adták ki a minden korábbinál színesebb összképet – mondta el Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója. – A kerületi együttműködések révén idén már hét városrész csatlakozott a fesztiválhoz, ami új központi helyszínt is avatott a Margitszigeten, az egykori ásványvízpalackozóban nyíló Kristály Színtérrel.

A fesztivál alatt a kerületek sajátos kulturális életébe is betekinthettek a látogatók a rendkívül izgalmas programok során. A XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét éppúgy felfedezhették, mint a Római-part történeteit és az egykori Goldberger gyárat Óbudán, vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest privát alkotóházat, és a budafoki pincéket, udvarokat, rehabilitált Dunapart-szakaszt.

Bekapcsolódva a Tavaszi Fesztivál kulturális vérkeringésébe, ezek a kevésbé szem előtt lévő városrészek teljesítették ki igazán a városi fesztiválélményt.

A legtöbb program ingyenesen látogatható, köztéri esemény volt, így azok is találkozhattak a BTF-fel, akik a hagyományos fesztiválkínálathoz valószínűleg nem fértek volna hozzá.

Különösen jól sikerültek a korábban alulreprezentált közösségeket megszólító programok, mint az első JazzFest Budapest, a tánciskolák által benépesített Tavaszi TáncTér, vagy a digitális alkotásokat bemutató Cinema Mystica kiállítás, amely június elejéig még látható a margitszigeti Kristály Színtérben.

A Tavaszi Fesztivál megőrizte nemzetközi jellegét is, bemutatott fotóművészt Svájcból, dizájnereket Németországból, zenészeket az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztriából, performansz művészeket Hollandiából és Kínából, színtársulatot Lengyelországból, táncosokat Szlovéniából és cirkuszművészeket Belgiumból.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja volt idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint a KirakArt - Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.

KirakArt - Színház és kiállítás a kirakatban

Fotó: Budapest Brand

Jövőre a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi év keretében jelentkezik újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál.