18 napra teljesen leáll az élet Walesben

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. október 19. 14:45

Szinte teljesen lezárnak mindent Walesben október 23-tól november 9-ig a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására.

Mark Drakeford miniszterelnök bejelentette, hogy a hétvégétől lehetőleg mindenkinek otthon kell maradnia az egész országban, az éttermeknek – kivéve az elvitelre árusító egységeket –, bároknak és szállodáknak, továbbá a létfontosságú üzleteken kívül minden kereskedelmi egységnek be kell zárnia.

Mark Drakeford walesi miniszterelnök

Fotó: gov.wales

Aki teheti, otthonról dolgozzon. Az iskolákban ekkor van az őszi szünet, így a tanítás eleve szünetel. Ugyanakkor november 9. után is csak a középiskolák két legfelső évfolyama számára folytatódik az iskolai oktatás – számol be a lépésről a kormányzat híroldala.

Minden kül- és beltéri gyülekezést betiltanak, csak családtagok tartózkodhatnak egyszerre együtt. Az intézkedéssorozatot „tűzgátnak" nevezték el.

A szórakoztatóipari és közösségi létesítmények, a könyvtárak és a hulladékhasznosítók is zárva lesznek. A templomokban nem lesznek misék, csak a temetések és az esküvők lesznek megtartva. A szabadtéri sportpályák viszont látogathatók, a szabadban végzett testmozgásra bátorítják az embereket.

A bejelentésre azután került sor, hogy hiába volt érvényben helyi kijárási korlátozás 17 településen, a kórházi fertőzöttek száma tovább emelkedett.

Mark Drakeford miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az „időben korlátozott tűzgát rövid lesz és határozott, célja, hogy megállítsuk a folyamatot, lelassítsuk a vírus terjedését és időt nyerjünk."

A hagyományos Halloween-ünnepségek is elmaradnak.

Az egyetemeken hibrid üzemmódban folytatódik az oktatás, azoknak a diákoknak, akiknek nincs fizikai órája vagy őszi szünetük lesz, a kollégiumban kell maradniuk.

A nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatására 300 millió fontos segélycsomagot hoz létre a walesi kormány.